X

Ankara consideră ‘deplasate şi nefondate’ declaraţiile ministrului de externe francez despre ofensiva turcă din Siria

Turcia a criticat joi declaraţiile ministrului francez al afacerilor externe, Jean-Yves le Drian, care atenţiona Ankara împotriva uciderii de civili în cadrul ofensivei turce în Siria, declaraţii calificate de către autorităţile turce drept ‘deplasate şi nefondate’, informează AFP, potrivit agerpres.

‘Este regretabil că ministrul francez al afacerilor externe a făcut astfel de declaraţii deplasate şi nefondate’, a subliniat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei turce Hami Alsoy într-un comunicat.

Citeşte şi: Un apropiat al lui Trump demisionează după ce a fost acuzat că şi-a bătut nevestele

Jean-Yves le Drian a atenţionat miercuri Turcia împotriva oricărei ucideri de civili în cadrul operaţiunii sale lansate la 20 ianuarie împotriva miliţiei kurde YPG în enclava siriană Afrin şi a estimat că Ankara, la fel ca regimul de la Damasc şi aliatul său iranian, încalcă dreptul internaţional în Siria.

Le Drian a cerut ‘să nu se adauge război la război’, estimând că ofensiva turcă este de natură să agraveze un conflict deja extrem de complex.

‘Operaţiunea întreprinsă de Turcia, contrar acuzaţiilor ministrului francez, nu permite să se adauge niciun nou război la războiul în curs în Siria’, a adăugat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei turce.

‘Ne aşteptăm ca aliaţii noştri să ne susţină în lupta împotriva organizaţiilor teroriste şi să nu facă jocul acestor organizaţii prin acţiunile şi declaraţiile lor’, a adăugat el.

Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), cel puţin 68 de civili, dintre care 21 de copii, au fost ucişi în bombardamente turce întreprinse în cadrul acestei ofensive.

Citeşte şi: CPI începe o anchetă preliminară privind execuţii extrajudiciare în Filipine

Însă Askoy a reiterat joi, ca răspuns la declaraţiile lui Le Drian, că operaţiunea turcă nu a făcut nicio victimă civilă.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a atenţionat deja Turcia, la sfârşitul lui ianuarie, împotriva oricărei veleităţi de ‘invadare’ a Siriei.

În urma unei convorbiri telefonice avute sâmbătă cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, şeful statului francez a anunţat că cele două ţări ‘vor lucra la o foaie de parcurs diplomatică în Siria’, fără a face mai multe precizări cu privire la calendarul şi obiectivele acesteia.

Tags: AfrinEmmanuel MacronfrantaHami AlsoyJean-Yves Le DrianObservatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO)Recep Tayyip Erdogansiriaturcia
Categorii: Diaspora