X

Ankara critică atacurile INUMANE ale Damascului în sudul Siriei

Turcia a condamnat vehement, vineri, atacurile sângeroase întreprinse de forţele regimului Bashar al-Assad în teritoriile controlate de insurgenţi în sudul Siriei, făcând un apel la aliaţii Damascului să acţioneze în vederea încetării acestor atacuri, care, potrivit Ankarei, “subminează” soluţionarea conflictului, informează AFP, potrivit agerpres.

Forţele regimului Bashar al-Assad şi ale aliatului său rus au lansat la 19 iunie o ofensivă în provincia Deraa, dominată de insurgenţi.

Citeşte şi: Baie de sânge în campania electorală din Mexic. 133 de politicieni au fost ucişi

Ziua de joi a fost cea mai sângeroasă, cu zeci de raiduri aeriene soldate cu peste 25 de morţi în rândul civililor, printre care şi copii, potrivit organizaţiei neguvernamentale Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

Fără a menţiona Rusia, cu care Turcia întreţine relaţii din ce în ce mai strânse, Ankara “a condamnat ferm”, vineri, “atacurile inumane” ale regimului asupra Deraa şi provinciei vecine Quneitra. “Aceste atacuri sunt pe cale să submineze eforturile întreprinse în cadrul procesului de la Astana şi Geneva, în vederea reducerii violenţelor pe teren şi găsirii unei soluţii politice la această criză”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului turc al Afacerilor Externe, Hami Alsoy.

Rusia şi Iranul, aliate ale regimului sirian, şi Turcia, care îi susţine pe insurgenţi, mediază procesul de la Astana, care a permis reducerea în intensitate a violenţelor pe teren prin crearea unor “zone de dezescaladare”, anul trecut.

Amintind că provinciile Deraa şi Quneitra făceau parte din aceste “zone de dezescaladare”, Aksoy a îndemnat “alţi garanţi ai acordului de la Astana şi comunitatea internaţională să acţioneze în vederea încetării acestor atacuri”.

Citeşte şi: Carina Ţurcan rămâne închisă la Lefortovo, fiind acuzată de spionaj

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a susţinut activ opoziţia siriană de la începutul crizei, în 2011, însă Ankara este de un an şi jumătate mai puţin preocupată de soarta lui Bashar al-Assad decât de activităţile grupărilor kurde din nordul Siriei, la frontiera cu Turcia.

Ankara a lansat în ianuarie o ofensivă împotriva miliţiilor kurde Unităţile de Apărare a Poporului (YPG), considerate teroriste de Turcia.

Tags: ankarabashar al assadDeraaObservatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO)QuneitraRecep Tayyip Erdogansiriaturcia
Categorii: Sinteze