X

Ankara denunţă ‘declaraţiile iresponsabile’ ale premierului Netanyahu privind coloniile din Cisiordania

Turcia a denunţat puternic duminică ”declaraţiile iresponsabile” ale premierului israelian, Benjamin Netanyahu, care a spus că preconizează anexarea coloniilor israeliene din Cisiordania ocupată, considerându-le o promisiune electorală înainte de un scrutin legislativ strâns, relatează AFP, potrivit Agerpres.

”Cisiordania este un teritoriu palestinian ocupat de către Israel încălcând dreptul internaţional. Declaraţiile iresponsabile ale premierului Netanyahu, care vizează atragerea câtorva voturi chiar înainte de alegerile legislative (…), nu vor schimba nimic”, a declarat ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, pe Twitter.

Citește și : Atac ARMAT în Danemarca – Cel puțin 14 oameni au fost arestați

Sâmbătă, cu trei zile înainte de alegerile legislative, care se anunţă a fi unele strânse, Netanyahu a afirmat că preconizează, în caz că va fi reales, anexarea coloniilor israeliene din Cisiordania ocupată.

”Democraţiile occidentale vor reacţiona oare sau vor continua să fie împăciuitoare ? Ruşine tuturor !”, a reacţionat pe Twitter Ibrahim Kalin, purtătorul de cuvânt al preşedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan.

Cu puţin timp mai înainte, purtătorul de cuvânt al partidului lui Erdogan (AKP, islamo-conservator), Omer Celik, a făcut apel ”să se pună capăt nebuniei lui Netanyahu”.

Citește și : Atac ARMAT în Chicago – Cel puțin cinci persoane au fost rănite

Coloniile infiinţate în teritoriile palestiniene ocupate de către Israel din 1967 sunt ilegale din punctul de vedere al dreptului internaţional şi o mare parte a comunităţii internaţionale le consideră un obstacol major pentru pace în Orientul Mijlociu. Anexarea lor de către Israel ar însemna eşecul soluţiei a două state, adică declararea unui stat palestinian care să coexiste cu Israelul.

Tags: Benjamin NetanyahucisiordanialegislativeMevlut Cavusogluscrutinturciatwitter
Categorii: DiasporaSinteze