Ankara răspunde acuzațiilor franceze legate de incidentul din Mediterană

Publicat:

Turcia a respins acuzaţiile “nefondate” ale Parisului, potrivit cărora o navă franceză a fost recent ţinta unei manevre “extrem de agresive” ale unor fregate turceşti în Marea Mediterană, informează AFP, potrivit agerpres.

“Este evident că aceste acuzaţii sunt nefondate”, a declarat un înalt responsabil militar turc, sub rezerva anonimatului, acuzând în acelaşi timp nava franceză respectivă că ar fi efectuat o “manevră în mare viteză şi periculoasă”.


Citește și: 19.000 de mexicani au fost răpuși de coronavirus. Aproape 160.000 sunt infectați!

Ministerul Apărării francez a declarat miercuri că o fregată franceză care încerca să identifice un cargo suspectat că transportă arme spre Libia a fost ţinta unui “act extrem de agresiv” din partea navelor turceşti.

Potrivit Parisului, care califică incidentul drept “foarte grav”, nave de război turceşti, care escortau cargoul, au iluminat nava franceză “în trei rânduri cu radarul lor de dirijare a tirului”.

Înaltul responsabil turc a dezminţit această acuzaţie, afirmând că navele turceşti au utilizat camera integrată la radarul lor pentru “a observa nava franceză care efectua o manevră periculoasă la foarte mică distanţă, şi aceasta ca măsură de securitate”.

“În niciun moment, radarul nu a iluminat” nava franceză, a insistat el, adăugând că aceasta din urmă nu a încercat să stabilească un contact cu fregatele turceşti.

Potrivit acestui responsabil, nave turceşti chiar ar fi realimentat cu carburant respectiva navă franceză înainte de incident.

“Ne pare rău să vedem că acest incident a evoluat în sens contrar spiritului de prietenie şi de alianţă”, a continuat oficialul turc, adăugând că Turcia a prezentat NATO imagini cu incidentul.

Acest episod intervine într-un context de tensiuni între Ankara şi Paris, doi aliaţi în cadrul NATO ale căror relaţii s-au degradat treptat din 2016.

Citește și: SUA vor să-și apere sateliții de eventualele atacuri chineze şi ruseşti

Raporturile s-au tensionat şi mai mult în ultimele săptămâni din cauza divergenţelor între cele două ţări cu privire la Libia.

În Libia, Ankara susţine de fapt din punct de vedere militar Guvernul de uniune libian (GNA) al lui Fayez al-Sarraj, recunoscut de Naţiunile Unite, împotriva forţelor disidente ale mareşalului Khalifa Haftar, omul forte din estul libian, sprijinit de Rusia, Egipt şi Emiratele Arabe Unite (EAU).

Franţa, deşi neagă public, este acuzată de asemenea că îl susţine pe Haftar, care a suferit recent înfrângeri grele pe teren, notează AFP. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu. „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”, a transmis prim-ministrul României, Marcel Ciolacu,...

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE Președintele francez Emmanuel Macron a lansat un avertisment dur cu privire la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.