X

Ankara: Relaţiile turco-americane s-ar putea deteriora în continuare dacă Washingtonul nu-şi repară greşelile

Relaţiile dintre Turcia şi SUA au fost afectate de refuzul Washingtonului de a-l extrăda pe predicatorul Fethullah Gulen şi de furnizarea de arme către miliţiile YPG (Unităţile de Protecţie a Poporului) în Siria, a afirmat miercuri ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu, care a avertizat într-o declaraţie pentru Anadolu că aceste relaţii s-ar putea deteriora în continuare dacă Washingtonul nu-şi repară greşelile, potrivit Reuters, transmite agerpres.

Ankara a fost indignată de refuzul SUA de a-l extrăda pe Fethullah Gulen pe care îl consideră că s-ar afla în spatele puciului eşuat în iulie 2016, precum şi de sprijinul acordat de Washington miliţiilor YPG, pe care le consideră o extensie a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care a lansat o insurecţie împotriva guvernului turc în 1984 şi este considerat drept organizaţie teroristă de către Turcia, SUA şi UE.

Citeşte şi: Cel puţin 13 oameni au murit în urma alunecărilor de teren din California

Vinerea trecută, preşedintele Recep Tayyip Erdogan denunţase o ”serie de grave comploturi” împotriva Turciei, orchestrate de SUA, în reacţie la condamnarea la New York a unui bancher turc în cadrul unui proces cu privire la eludarea sancţiunilor americane împotriva Iranului, potrivit AFP. Mehmet Hakan Atilla, fost director general adjunct al băncii publice din Turcia, Halkbank, a fost condamnat miercuri la New York pentru fraudă bancară şi conspiraţie într-un caz care implică miliarde de dolari. Omul de afaceri turco-iranian Reza Zarrab, aflat în centrul acestui proces exploziv, a depus mărturie împotriva lui Atilla, implicându-i pe preşedintele Erdogan şi pe miniştri ai guvernului turc.

Ankara a respins constant acuzaţiile aduse în cadrul acestui proces, pe care l-a catalogat drept un ‘complot’ pus la cale de predicatorul Gulen, autoexilat în SUA.

Tags: armeFethullah GulenHalkbankMehmet Hakan AtillaMevlut CavusogluPartidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK)Recep Tayyip ErdoganSUAturciaUnităţile de Protecţie a Poporului (YPG)
Categorii: Diaspora