X

Ankara respinge criticile lui Macron cu privire la ofensiva sa în Siria şi-l acuză că sprijină terorismul

Ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a denunţat joi afirmaţiile făcute de preşedintele francez, Emmanuel Macron, cu privire la ofensiva Turciei în nordul Siriei împotriva miliţiei kurde Unităţile de protecţie a poporului (YPG), aliată a Occidentului în lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic, acuzându-l că sprijină terorismul, informează Reuters, potrivit agerpres.

‘El este deja susţinătorul unei organizaţii teroriste pe care o primeşte constant la (Palatul) Elysee. Dacă spune că aliatul său este organizaţia teroristă (…), chiar nu mai este nimic de spus’, le-a declarat Cavusoglu jurnaliştilor acreditaţi în parlamentul de la Ankara. ‘În acest moment, există un vid în Europa, Macron încearcă să fie liderul ei, dar leadershipul vine în mod natural’, a mai spus el.

Citește și : Reticenţa faţă de vaccinuri reprezintă o ameninţare majoră la adresa sănătăţii publice în toată Europa

Turcia a lansat la 9 octombrie o ofensivă în nordul Siriei împotriva kurzilor din YPG, o mişcare calificată drept grupare teroristă de către Ankara.

Luna trecută, Emmanuel Macron l-a primit la Paris pe Jihane Ahmed, purtător de cuvânt al Forţelor Democratice Siriene (FDS), în cadrul cărora YPG este o componentă importantă, într-un gest de a exprima solidaritatea Franţei în lupta împotriva jihadiştilor din Statul Islamic (sau Daesh, acronimul în arabă).

Preşedintele francez a reproşat joi Turciei că ‘şi-a pus aliaţii (din NATO) în faţa faptului împlinit în legătură cu intervenţia sa militară (în nordul Siriei), ceea ce pune în pericol acţiunea coaliţiei împotriva Daesh’.

Citește și : Majoritatea rușilor cred că guvernul de la Moscova nu acţionează în interesul poporului

Tags: ankaraElyséeEmmanuel MacroneuropaMevlut CavusogluYPG
Categorii: Diaspora