Ankara respinge explicaţiile Moscovei după ce a pierdut 33 de militari în Idlib

Publicat:

Turcia a respins vineri explicaţia Moscovei potrivit căreia soldaţii turci ucişi cu o zi în urmă în urma unor atacuri aeriene în nord-vestul Siriei au fost loviţi pentru că se aflau printre terorişti, informează France Presse, potrivit agerpres.

‘Aş dori să subliniez că niciun element armat nu se afla alături de unităţile noastre în momentul acestui atac’, a declarat ministrul turc al apărării, Hulusi Akar.


Citeşte şi: Facebook îşi ANULEAZĂ conferinţa anuală pentru dezvoltatori

Cel puţin 33 de militari turci au fost ucişi în lovituri aeriene atribuite de Ankara regimului sirian, sprijinit de Moscova, în regiunea Idlib.

Armata rusă a afirmat vineri că soldaţii turci prinşi în focul trupelor siriene se aflau printre ‘unităţile combatante ale grupărilor teroriste’ care au fost vizate de avioane.

Ministerul Apărării rus a subliniat, într-un comunicat, că Turcia nu a transmis prezenţa trupelor sale în zona vizată şi că acestea ‘nu ar fi trebuit să fie acolo’.

Aceste declaraţii au fost dezminţite de asemenea de ministrul apărării turc.

‘Atacul a avut loc chiar dacă coordonatele unităţilor noastre au fost comunicate oficialilor ruşi prezenţi pe teren’, a declarat Akar.

Mai rău, a adăugat el, ‘atacul a continuat în pofida avertismentelor noastre după prima lovitură. În timpul bombardamentelor aeriene, ambulanţele au fost şi ele lovite’, a afirmat el.

Aceste dezminţiri ilustrează nemulţumirea tot mai mare a Ankarei faţă de Moscova, chiar dacă Turcia s-a abţinut până acum de la orice atacuri verbale directe împotriva Rusiei cu care şi-a întărit cooperarea în dosarul sirian din 2016.

Astfel, în ultimele săptămâni, guvernul turc a acuzat în mod repetat Rusia că nu-şi foloseşte suficient influenţa pe lângă regimul sirian, al cărui aliat este, pentru a-l face să-şi suspende ofensiva la Idlib.

Pierderile suferite joi de Turcia vin după săptămâni de escaladare între Ankara şi Damasc la Idlib, ultimul bastion controlat de către jihadişti şi grupări rebele.

Rusia a subliniat vineri, prin vocea ministrului său de externe Serghei Lavrov, că armata siriană ‘are tot dreptul’ să lupte împotriva teroriştilor în provincia Idlib, potrivit EFE. Lavrov a menţionat că Moscova nu poate împiedica regimul preşedintelui Bashar al-Assad să reacţioneze la atacurile acestora.

Citeşte şi: După ce a pierdut 33 de soldaţi în Siria, Erdogan dă drumul refugiaţilor spre Europa

‘Ca răspuns la încălcările constante ale regimului de încetare a focului în zona (de detensionare) din Idlib, armata siriană are dreptul să răspundă pentru a-i zdrobi pe terorişti’, a declarat Lavrov într-o conferinţă de presă comună cu omologul său din Luxemburg, Jean Asselborn.

‘Noi nu putem interzice armatei siriene să respecte cerinţele menţionate în rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU privind o luptă totală împotriva terorismului în toate formele şi expresiile sale’.

În acelaşi timp, Lavrov a declarat că situaţia din Idlib nu dă niciun temei Alianţe Nord-Atlantice pentru acţiuni comune în conformitate cu documentele fundamentale ale NATO, notează agenţia de presă TASS. ‘Nu cred că ceea ce se întâmplă acum în Siria se încadrează în vreuna dintre situaţiile prevăzute de Articolul 5 al Tratatului de la Washington’ privind apărarea colectivă în cadrul Alianţei Nord-Atlantice, consideră şeful diplomaţiei ruse.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.