X

Ankara se pregăteşte la eventuale sancţiuni americane: Vom cumpăra S-400 iar apoi Patriot (Hulusi Akar)

Ministrul turc al Apărării Hulusi Akar a apărat poziţia ţării sale pe tema achiziţionării unor sisteme de apărare antiaeriană rusă de tip S-400 şi a anunţat că Ankara se pregăteşte la eventuale sancţiuni americane, relatează AFP, potrivit news.ro .

”Vom cumpăra S-400 iar apoi (rachete americane de tip) Patriot”, a declarat Hulusi Akar la o masă de dezlegare a postului, marţi seara, cu jurnalişti.

”Bineînţeles că ne pregătim” pentru a face faţă unor eventuale sancţiuni americane, a adăugat el, răspunzând întrebării unei jurnaliste.

Acordul cu privire la achiziţionarea de către Turcia a sistemelor ruse de tip S-400 a pus la grea încercare relaţiile deja tensionate turco-americane.

Washingtonul a avertizat Ankara, în mai multe rânduri, că riscă să fie sancţionată în urma acestei achiziţii, întrucât Turcia va face obiectul legii Counter America’s Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA), care impune sancţiuni economice oricărei entităţi sau ţări care încheie contracte de înarmare cu întreprinderi ruse.

Statele Unite consideră că acordul încheiat de Turcia – un stat membru NATO – cu Rusia constituie o ameninţare la adresa apărării occidentale.

Americanii i-au somat pe turci să aleagă între S-400 şi avioanele americane de vânătoare de tip F-35, din care Turcia vrea să achiziţioneze, de asemenea, 100 de exemplare.

Hulusi Akar a mai declarat că Turica s-a ”săturat” să fie o ţară care nu face decât să cumpere echipamente produse în străinătate şi că doreşte de-acum programe de producţie comune.

El a precizat că Turcia a trimis deja personal în Rusia pentru a fi format în operarea sistemului S-400, care urmează să fie livrat Ankarei în iunie sau iulie.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat duminică faptul că Ankara şi Moscova urmează să producă în comun sisteme de tip S-500, ulterioare S-400.

Washingtonul a propus Ankarei rachete americane de tip Patriot, ca o soluţie în vederea renunţării la sistemele ruse de tip S-400, însă negocieri între cele două ţări în acest dosar par să se afle într-un punct mort.

Tags: ankaraCAATSAHulusi AkarrusiaS-400turcia
Categorii: Diaspora