X

Ankara va sprijini reconstrucţia Irakului cu 5 miliarde de dolari

Turcia va aloca cinci miliarde de dolari pentru reconstrucţia Irakului, devastat de trei ani de război împotriva grupării Stat Islamic (SI), a anunţat miercuri ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu, informează AFP, potrivit agerpres.

Acest ajutor va lua forma unor împrumuturi şi investiţii, a precizat Cavusoglu în a treia şi ultima zi a unei conferinţe internaţionale pentru reconstrucţia Irakului în Kuweit.

Citeşte şi: Donald Trump SCHIMBĂ ambasadorii SUA din Polonia şi Ungaria

La rândul său, Arabia Saudită a anunţat că va aloca 1 miliard de dolari pentru proiecte de investiţii în Irak şi 500 milioane de dolari pentru a sprijini exporturile irakiene. Qatarul a promis la rândul său împrumuturi şi investiţii de 1 miliard de dolari.

Mai înainte în aceeaşi zi, Kuweitul a anunţat un ajutor de 2 miliarde de dolari în împrumuturi şi investiţii.

Bagdadul a proclamat în decembrie “victoria” forţelor irakiene, sprijinite de coaliţia internaţională sub comandament american, împotriva jihadiştilor SI, care au cucerit în 2014 mari părţi din ţară, ameninţându-i însăşi existenţa. Dar după trei ani de lupte înverşunate, pagubele sunt considerabile.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a cerut miercuri comunităţii internaţionale “să sprijine eforturile” de reconstrucţie ale Irakului, estimate că se ridică la un total de 88 miliarde de dolari (71 miliarde de euro). 

Tags: ankaraIrakMevlut Cavusoglureconstructieturcia
Categorii: Sinteze