X

Ann Linde, criticată pentru nemenţionarea ‘opţiunii NATO’ în declaraţia de politică externă a Suediei

Şefa diplomaţiei suedeze Ann Linde a fost criticată, miercuri, pentru că în declaraţia guvernamentală privind politica externă nu a menţionat că o majoritate parlamentară doreşte ca Suedia să aibă opţiunea de a adera la NATO, transmite dpa, scrie agerpres

Decizia Suediei de a nu fi membră a niciunei alianţei militare a slujit intereselor ţării şi contribuie la stabilitate şi securitate în Europa de Nord, a afirmat Linde în declaraţia adresată parlamentului.

Citește și : Rusia măreşte amenzile pentru protestatari

”Este nevoie de o politică externă şi de securitate responsabilă, cuprinzătoare şi activă, combinată cu o cooperare consolidată în domeniul apărării – în particular cu Finlanda – şi capacităţi de apărare naţională credibile. Situaţia securităţii în vecinătatea Suediei şi în Europa s-a deteriorat în timp”, a spus ea, adăugând că Suedia investeşte în armata sa.

De asemenea, ministrul de externe suedez a evidenţiat rolul Uniunii Europene drept ”cea mai importantă arenă de politică externă şi de securitate a Suediei”.

În luna decembrie, o majoritate a parlamentarilor de centru-dreapta a susţinut că ”Suedia ar trebui să declare, la fel ca Finlanda, că este pentru a avea o ‘opţiune NATO’ ”, cu referire la Alianţa Nord-Atlantică.

”De ce guvernul insistă să afirme că poziţia politicii de securitate rămâne aceeaşi în pofida faptului că nu are sprijin în parlament?”, a întrebat-o Kerstin Lundgren, deputată din Partidul de Centru, pe Ann Linde.

Şefa diplomaţiei a contracarat spunând că decizia parlamentului nu este precedată de o consultare cu guvernul, din care fac parte social-democraţii şi ecologiştii.

Citește și : Paşapoartele britanicilor rezidenţi în UE NU trebuie ştampilate la reintrarea în Schengen

Hans Wallmark, din principala formaţiune de opoziţie, Partidul Moderat, a fost de părere că guvernul trebuie să invite celelalte partide să discute despre opţiunea aderării la NATO.

Suedia nu este membră a Alianţei Nord-Atlantice, dar din 1994 cooperează cu aceasta în cadrul programului ‘Parteneriat pentru Pace’ şi a luat parte la operaţiunile efectuate sub comandament NATO din Afganistan.

Tags: Ann LindeeuropafinlandaNATOSuedia
Categorii: Diaspora