ANSA îi obligă pe producători să pună pe etichete substanțele care cauzează alergii sau intoleranțe
Urmare a controalelor realizate de către inspectorii din cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) s-a constat că, una dintre cele mai răspândite neconformități depistate este etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, în special, a substanțelor care cauzează alergii sau intoleranțe (alergeni) și pot afecta grav sănătatea consumatorilor sensibili.
Operatorii din domeniul alimentar, care au admis încălcările menționate, s-au ales cu prescripții de retragere din comerț și de etichetare corespunzătoare a produselor alimentare, dar și cu sancțiuni sub formă de amendă de până la 500 de unități contravenționale.
ANSA îi obligă pe producători să pună pe etichete substanțele care cauzează alergii sau intoleranțe
În context, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor subliniază importanța crucială de etichetare a alergenilor. Legea nr. 279/2017 stabilește informațiile obligatorii referitoare la produsele alimentare pentru asigurarea unui înalt nivel de protecție a consumatorilor (https://www.legis.md/cautare/getResults?doc_id=137017&lang=ro).
Totodată, Hotărârea Guvernului nr. 84/2024 (anexa nr.2) stabilește modalitățile de furnizare a informației privind prezența unor substanțe care pot cauza alergii sau intoleranțe în produsele culinare nepreambalate (https://www.legis.md/cautare/getResults?doc_id=142168&lang=ro ).