Urmare a controalelor realizate de către inspectorii din cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) s-a constat că, una dintre cele mai răspândite neconformități depistate este etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, în special, a substanțelor care cauzează alergii sau intoleranțe (alergeni) și pot afecta grav sănătatea consumatorilor sensibili.
Operatorii din domeniul alimentar, care au admis încălcările menționate, s-au ales cu prescripții de retragere din comerț și de etichetare corespunzătoare a produselor alimentare, dar și cu sancțiuni sub formă de amendă de până la 500 de unități contravenționale.
În context, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor subliniază importanța crucială de etichetare a alergenilor. Legea nr. 279/2017 stabilește informațiile obligatorii referitoare la produsele alimentare pentru asigurarea unui înalt nivel de protecție a consumatorilor (https://www.legis.md/cautare/getResults?doc_id=137017&lang=ro).
Totodată, Hotărârea Guvernului nr. 84/2024 (anexa nr.2) stabilește modalitățile de furnizare a informației privind prezența unor substanțe care pot cauza alergii sau intoleranțe în produsele culinare nepreambalate (https://www.legis.md/cautare/getResults?doc_id=142168&lang=ro ).