ANSA respinge decizia autorităților rusești de a impune un embargo la importul de fructe și legume moldovenești

Publicat:

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) din Republica Moldova a respins decizia autorităților rusești de a impune un embargo la importul de fructe și legume moldovenești.

ANSA a subliniat că fructele și legumele moldovenești sunt exportate în peste 80 de țări ale lumii, iar în acest an cantitățile de prune și de mere exportate în țările europene s-au dublat.


Citeşte şi: Costiuc este vehement: ‘Guvernarea și-a bătut joc de cetățeni’

„În nicio țară, cu excepția Rusiei, nu au fost semnalate notificări asupra unor încălcări. Decizia autorităților rusești contravine principiilor fitosanitare internaționale și nu are la bază niciun argument real. Piața europeană, care are condiții stricte în ce privește calitatea produselor, are o cerere tot mai mare și apreciază fructele și produsele moldovenești. Rapoartele de laborator demonstrează lipsa dăunătorilor menționați în loturile analizate”, a declarat ANSA.

Agenția mai precizează că embargoul rusesc nu are nicio legătură cu calitatea produselor din Republica Moldova.

„La data de 30 noiembrie 2023, pe pagina oficială a Serviciului Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară al Federației Ruse (Rosselhoznadzor) a fost publicat un comunicat de presă cu privire la instituirea embargoului la importul fructelor și legumele din Republica Moldova, care va intra în vigoare începând cu data de 04 decembrie 2023.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) informează că nu a fost notificată oficial, până la data de 01.12.2023, de către autoritățile Federației Ruse, despre intenția de aplicare a anumitor restricții.Rosselhoznadzor susține că ar fi depistat în produsele moldovenești mai multe insecte dăunătoare (Grapholita molesta, Frankliniella occidentalis, Bactrocera dorsalis, Frankliniella occidentalis ș.a.), care sunt interzise în statele Uniunii Economice Eurasiatice.

Considerăm învinuirile aduse drept nefondate și pripite, deoarece Rosselhoznadzor a fost informat la timp despre acțiunile întreprinse de către autoritatea moldovenească la primele cinci notificări printr-un răspuns oficial, însoțit de rapoartele de laborator care demonstrează lipsa acestor dăunători în loturile de fructe și legume.

Agenția aduce la cunoștință că, pe parcursul anului 2023, nu a primit nicio notificare despre probleme în raport cu produsele moldovenești. Și doar în ultimele 2 luni, la adresa ANSA au venit opt notificări din partea autorităților rusești, dintre care 3 doar perioada 24-29 noiembrie. ANSA a răspuns la toate, iar ultimele 3 sunt în examinare și în cel mai scurt timp vor fi transmise răspunsuri oficiale, odată ce vor veni rezultatele de laborator”, precizează autoritățile.

Citeşte şi: Deputații din Găgăuzia vor să iasă de sub ‘umbrela’ lui Ilan Șor

 Serviciul Federal pentru Supravegherea Sanitară și Fitosanitară din Rusia (Rosselhoznadzor) a emis un anunț oficial prin care revine la restricțiile impuse în 2022 pentru importul de produse reglementate din Republica Moldova în Rusia.

Măsurile vor intra în vigoare începând cu data de 4 decembrie 2023, după ce au fost descoperite mai multe obiecte de carantină în legumele și fructele moldovenești.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Siegfried Mureşan: Euroscepticii sunt izolaţi în Parlamentul European

Siegfried Mureşan: Euroscepticii sunt izolaţi în Parlamentul European Coaliţia la care lucrăm începând cu data de 9 iunie, formată din Partidul Popular European, socialişti şi...

Bilanțul pagubelor produs de incendiul de la Cahul: ‘Vom cheltui peste 300 de mii de lei pentru a aduce pădurea în starea în care...

Bilanțul pagubelor produs de incendiul de la Cahul: 'Vom cheltui peste 300 de mii de lei pentru a aduce pădurea în starea în care...

Un militar român a fost prins în flagrant când vindea droguri

Un militar român a fost prins în flagrant când vindea droguri Un militar din Târgu Mureș a fost prins în flagrant în timp ce vindea...

Răspunsul lui Zelenski când a fost întrebat cum evaluează performanța șefului armatei ucrainene

Răspunsul lui Zelenski când a fost întrebat cum evaluează performanța șefului armatei ucrainene Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că se abține să facă o...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.