ANSP a înregistrat trei cazuri de malarie

De la începutul anului 2024, în Republica Moldova au fost înregistrate trei cazuri de malarie de import. Potrivit ANSP, cel mai recent caz a fost confirmat la finele lunii iunie, la un cetățean al Republicii Moldova, care a călătorit în Republica Federală Nigeria, fără a administra tratamentul specific antimalaric, recomandat în asemenea cazuri.

Agenția Națională pentru Sănătate Publică recomandă celor care intenționează să călătorească în zonele endemice pentru malarie să conștientizeze riscul de răspândire a bolii și să administreze tratament profilactic conform recomandărilor specialiștilor din sănătate.


Citeşte şi: NATO va trimite un emisar special permanent în Ucraina – Stiripesurse.md

În țările europene, inclusiv R. Moldova, malaria a fost lichidată ca boală indigenă mai bine de jumătate de secol, dar cazuri de import se înregistrează permanent ca urmare a emigrației și a călătoriilor în zonele endemice.

ANSP a înregistrat trei cazuri de malarie

Malaria este o boală transmisă de anumite specii de țânțari. Este una din cele mai răspândite boli infecțioase: aproape jumătate din populaţia globului trăiește în zone endemice pentru malarie – Africa şi America de Sud, Orientul Mijlociu, subcontinentul Indian, Asia de Sud și Oceania. Actualmente, malaria se înregistrează în 84 de țări și teritorii, iar acestea sunt vizitate în fiecare an de mai mult de 125 de milioane de călători internaționali, 25-30 de milioane dintre care – europeni.

Boala debutează după o perioadă de incubaţie de la 8-10 zile la 3-6 săptămâni, în funcţie de forma clinică a malariei şi se manifestă prin febră, frisoane, dureri de cap, dureri musculare, greţuri şi vărsături. Sindromul specific pentru malaria este accesul febrilic, care se repetă sincron la intervale de 12, 24 sau 48 de ore, în funcţie de forma clinică. Malaria poate fi prevenită şi tratată. Diagnosticarea promptă a bolii favorizează ințierea rapidă a tratamentului specific. Până în prezent nu există un vaccin eficace împotriva malariei, dar boala poate fi prevenită prin două modalități, care au efect în comun:

ANSP a înregistrat trei cazuri de malarie

  • Chimioprofilaxia – administrarea remediilor antimalarice. La moment se cunosc mai multe preparate cu acţiune antimalarică. Alegerea lor este dirijată de medicul infecţionist sau de medicul de familie. Preparatul antimalaric prescris se va administra cu două săptămâni înainte de plecare în țara endemică, pe toată perioada aflării acolo şi patru săptămâni după părăsirea zonei endemice.
  • Protejarea de înţepăturile ţânţarilor: dotarea ferestrelor şi uşilor cu plase anti–moschit, pentru prevenirea pătrunderii ţânţarilor în încăperi; limitarea plimbărilor în perioada nocturnă; purtarea pantalonilor şi a îmbrăcămintei cu mâneci lungi; utilizarea plaselor impregnate cu insecticide, a cremelor, spray-urilor.

Manifestările clinice caracteristice malariei pot apărea la o săptămână din momentul sosirii în ţara endemică şi până la doi ani după părăsirea acesteia. La apariția febrei după o călătorie în zonele endemice la malarie – solicitaţi asistenţa medicală și comunicați lucrătorului medical perioada, țara, regiunea unde ați călătorit.