X

ANSP avertizează asupra riscului de infecție cu virusul West Nile

ANSP avertizează asupra riscului de infecție cu virusul West Nile

Schimbările climatice din ultima perioadă favorizează apariția și răspândirea speciilor invazive de țânțari în Regiunea Europeană, punând în pericol sănătatea publică. În context, Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) avertizează asupra riscului de infecție cu virusul West Nile (VWN), o boală gravă transmisă prin înțepătura țânțarilor și recomandă măsuri stricte de protecție.

Deși în Republica Moldova nu s-au înregistrat cazuri recente, ANSP atrage atenția asupra riscului pe care îl reprezintă țânțarii și subliniază necesitatea aplicării măsurilor preventive. Pentru a evita infectarea cu virusul West Nile, ANSP recomandă populației să evite expunerea la țânțari, să utilizeze substanțe repelente împotriva țânțarilor, potrivit moldova1.md.

Citește și : Moscova acuză YouTube că cenzurează conţinutul la comanda Washingtonului

De asemenea se recomandă utilizarea substanțelor insecticide în locuință și în jurul acesteia, să se instaleze plase la geamuri și uși. ANSP mai recomandă cetățenilor ce efectuează călătorii în zonele endemice cu risc înalt de molipsire să respecte regulile de protecție contra înțepăturilor de țânțari, iar la apariția semnelor specifice acestei infecții, oamenii sunt îndemnați să solicite de urgență consultația medicului.

„Virusul West Nile se manifestă prin simptome similare cu gripa: oboseală, slăbiciune musculară, febră și durere intensă de cap, erupții cutanate pe piept. Majoritatea (80%) cazurilor umane se manifestă asimptomatic sau sub forme ușoare care se vindecă de la sine. Persoanele în vârstă și persoanele imunocompromise prezintă un risc mai mare de a dezvolta forme severe de boală, inclusiv forme neurologice: rigiditatea mușchilor gâtului, vărsături, sensibilitate crescută la lumină, convulsii”, informează sursa citată.

În ultimii ani, în Europa, tot mai multe țări raportează cazuri umane de infecție cu virusul West Nile. Boala afectează țările din Sud – Estul și Vestul Europei. Factorii favorizanți pentru intensificarea cazurilor sunt modificările de ordin climatic cum ar fi valurile de căldură ce deseori sunt însoțite de ploi abundente precum și intensificarea circulației de călători și mărfuri.

Citește și : Gazprom ar putea să nu mai tranziteze gaze naturale rusești prin Ucraina, afectând securitatea energetică a R. Moldova

Conform datelor Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), de la începutul anului 2024 și până la 31 iulie 2024, opt țări din Europa au raportat cazuri umane de infecție cu virusul West Nile: Austria, Franța, Grecia, Ungaria, Italia, România, Serbia și Spania. Recent, 17 cazuri de febră West Nile au fost identificate în Albania, trei dintre acestea soldându-se cu deces.

Potrivit ANSPm în Republica Moldova, a fost confirmat un caz de infecție cu virusul West Nile, în 2019. Pe parcursul următorilor ani, inclusiv anul curent, cazuri nu au fost înregistrate.

Tags: ANSPtantariWest Nile
Sănătate