X

ANSP vine cu recomandări după depistarea mai multor cazuri de gripă aviară

ANSP vine cu recomandări după depistarea mai multor cazuri de gripă aviară

Agenția Națională pentru Sănătate Publică recomandă populației să evite contactul cu păsările sălbatice, cu păsările de curte care par bolnave sau sunt moarte, cu suprafețele care par a fi contaminate cu fecale de la păsări sălbatice sau domestice. Recomandarea vine în contextul unor noi cazuri suspecte de gripă aviară pe teritoriul țării, transmite IPN.

Persoanele sunt sfătuite să se spele cât mai des pe mâini cu apă și săpun, mai ales după contactul cu păsările, sau să folosească alcool sanitar pentru dezinfectare. Copiii trebuie supravegheați și să le fie interzis să se joace cu păsări moarte sau bolnave.

Citeşte şi: Milioane de lei au ajuns în conturile MAN şi ‘Şansă’ de la donatori-fantomă

Carnea de pasăre și ouăle trebuie prelucrate termic timp îndelungat. Virusurile gripale sunt distruse prin prelucrare termică la mai mult de 70°C. Se recomandă evitarea contactului dintre păsările sălbatice și păsările de curte.

Cazuri de gripă aviară la păsări au fost confirmate în preajma bazinului de acumulare din comuna Cubolta, raionul Sângerei.

ANSP vine cu recomandări după depistarea mai multor cazuri de gripă aviară

ANSP menționează că riscul de răspândire la oameni a acestei tulpini rămâne scăzut, aproape toate cazurile de infecție cu virusul A(H5N1) fiind asociat contactului apropiat cu păsări vii sau moarte infectate sau cu medii contaminate cu virusul A(H5N1). Nu există dovezi că boala poate fi transmisă la oameni prin intermediul alimentelor pregătite corespunzător.

Simptomele infecției cu virusul A(H5N1) pot fi: febră (adesea febră înaltă > 38°C) și starea de rău, tuse, dureri de gât și dureri musculare. Alte simptome sunt: dureri abdominale, dureri toracice și diaree. Infecția cu virusul A(H5N1) la om poate provoca boli grave și are o rată ridicată a mortalității.

În ultimii patru ani, la nivel global au fost înregistrate 19 cazuri de gripă aviară la oameni și cinci decese, în Laos, India, China, Ecuador, Spania, SUA, Vietnam, Cambodia, Chile și Marea Britanie.

Tags: Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică (ANSP)gripa aviaravirusul A(H5N1)
Categorii: SocialȘtirile zilei