X

Antarctica ‘înverzește’ într-un ritm alert din cauza schimbărilor climatice

Antarctica ‘înverzește’ într-un ritm alert din cauza schimbărilor climatice

Un nou studiu arată că porțiunea acoperită de vegetație din Peninsula Antarctică a crescut de peste zece ori în ultimele decenii, din cauza schimbărilor climatice care încălzesc continentul, relatează The Guardian.

Analiza datelor obținute prin satelit a arătat că, în 1986, vegetația acoperea mai puțin de un kilometru pătrat din Antarctica, însă, în 2021, suprafața acoperită ajunsese la aproape 12 km². Cercetătorii au constatat că răspândirea plantelor, în principal mușchi, s-a accelerat după 2016, potrivit stiripesurse.

Citește și: Forbes: Gazprom devine cea mai neprofitabilă corporație rusă, cu pierderi nete record

Creșterea vegetației pe un continent dominat de gheață și stânci este un semn clar al efectelor extinse ale încălzirii globale asupra Antarcticii, care se încălzește mai rapid decât media globală. Oamenii de știință au avertizat că această expansiune ar putea facilita apariția speciilor invazive în ecosistemul virgin al continentului.

Fenomenul de „înverzire” a fost observat și în Arctica, iar în 2021, pentru prima dată, a plouat pe vârful calotei glaciare din Groenlanda, în loc să ningă.

„Peisajul antarctic este încă dominat aproape în întregime de zăpadă, gheață și rocă, cu doar o mică parte colonizată de plante”, a declarat Dr. Thomas Roland de la Universitatea Exeter, Marea Britanie, care a coordonat studiul. „Însă această mică fracțiune a crescut dramatic, demonstrând că până și această zonă vastă și izolată este afectată de schimbările climatice provocate de om.” Peninsula are o suprafață totală de aproximativ 500.000 km².

Citește și: Majoritatea moldovenilor susține aderarea țării la UE și doresc să participe la referendum (sondaj)

Roland a avertizat că încălzirea, care va persista până la stoparea emisiilor de carbon, ar putea aduce „schimbări fundamentale în biologia și peisajul acestei regiuni emblematice și vulnerabile”. Studiul, publicat în revista Nature Geoscience, se bazează pe analiza imaginilor din satelit realizate de programul Landsat.

Tags: AntarcticaArcticaGroenlanda
Diverse