Antonio Guterres își afirmă îngrijorarea de posibilitatea unei confruntări între Israel şi Hezbollah

Publicat:

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat luni că este îngrijorat de posibilitatea unei confruntări directe între Israel şi mişcarea Hezbollah din Liban, relatează Reuters.

Într-o declaraţie acordată presei în capitala Portugaliei, Lisabona, oraşul său natal, Guterres a afirmat că ultimele semnale din partea Israelului şi a mişcării Hezbollah, susţinută de Iran, au arătat voinţa ca acest lucru să nu se întâmple, însă “uneori este suficientă o scânteie pentru ca un astfel de conflict să izbucnească”, conform agerpres.


Hezbollah a transmis săptămâna trecută că ar putea acţiona împotriva instalaţiilor de petrol ale Israelului dacă va fi necesar, într-o dispută maritimă pe teme de energie între Liban şi Israel.

Citește și : Franţa şi-a reafirmat sprijinul faţă de acordul nuclear cu Iranul

Oficiali americani au mediat între cele două ţări după intensificarea tensiunilor, care au implicat şi o dispută privind un zid de la frontieră şi dezvoltarea arsenalului Hezbollah.

“Sunt profund îngrijorat în legătură cu escaladările greu de anticipat din întreaga regiune”, a spus Gutteres, făcând de asemenea referire la îngrijorările Israelului în legătură cu diferite miliţii din Siria care se apropie de frontierele sale.

“Cel mai rău coşmar ar fi o confruntare directă între Israel şi Hezbollah. Nivelul distrugerilor din Liban ar fi absolut devastator, prin urmare sunt multe motive de îngrijorare în legătură cu această situaţie”, a adăugat el.

Puternica mişcare şiită face parte din coaliţia de guvernare din Liban. Israelul consideră Hezbollah drept cea mai mare ameninţare de securitate de la frontierele sale.

Hezbollah a apărut în anii ’80 ca o mişcare de rezistenţă împotriva ocupaţiei israeliene din sudul Libanului. Cele două părţi rămân inamici înverşunaţi, însă nu a mai existat niciun conflict major între ele de la războiul de o lună din 2006.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.