X

Antonio Guterres cere o anchetă independentă în cazul petrolierelor din Marea Oman

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a cerut vineri o anchetă “independentă” pentru a-i găsi pe autorii atacurilor de joi împotriva a două tancuri petroliere în Marea Oman, imputate de Statele Unite Iranului, care le neagă, informează France Presse, scrie agerpres.

“Este foarte important să cunoaştem adevărul. Este foarte important ca responsabilităţile să fie clarificate”, a declarat Guterres reporterilor după o întâlnire cu secretarul general al Ligii Arabe Ahmed Aboul Gheit.

Citește și : Trump revine asupra declaraţiei sale privind eventualul ajutor străin împotriva unui contracandidat

“Desigur, acest lucru se poate face numai dacă o entitate independentă poate verifica faptele”, a adăugat şeful ONU care a cerut de joi “stabilirea faptelor” şi a “responsabilităţilor”.

El a adăugat că nu are autoritatea de a declanşa o astfel de anchetă, o decizie ce trebuie luată de Consiliul de Securitate.

Fără a comenta asupra unei eventuale vinovăţii a Teheranului, Ahmed Aboul Gheit a cerut Iranului “să acorde atenţie”. “Inversaţi cursul lucrurilor pentru că îi conduceţi pe toţi la o confruntare care nu va lăsa pe nimeni în siguranţă”, a spus el.

La rândul său, preşedintele american Donald Trump a acuzat vineri Iranul de a fi la originea atacului asupra a două petroliere în Marea Oman în ciuda dezminţirilor Teheranului, un război de cuvinte între cele două ţări inamice pe fondul escaladării tensiunilor în regiunea Golfului.

Citește și : R.Moldova: Dodon cere Curţii Constituţionale să-şi revizuiască ultimele decizii, după demisia guvernului Filip

Tags: anchetaAntonio GuterresIranMarea OmanONUStatele Unite
Categorii: Sinteze