Antonio Guterres critică bilanţul Indiei în privinţa drepturilor omului

Publicat:

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a criticat miercuri bilanţul Indiei în privinţa drepturilor omului, care, potrivit unor observatori, au regresat în timpul mandatului premierului naţionalist hindus Narendra Modi, potrivit AFP şi agerpres.

“Ca membru ales al Consiliului pentru Drepturile Omului, India are responsabilitatea de a modela drepturile omului în lume şi de a proteja şi promova drepturile tuturor indivizilor, inclusiv ale membrilor comunităţilor minoritare”, a declarat Gutteres într-un discurs susţinut la Mumbai.


Citeşte şi: Două bombardiere ruseşti au fost interceptate în largul Alaskăi – Black News

Salutând evoluţia Indiei de la independenţa sa din 1947, secretarul general al ONU şi-a exprimat totuşi regretul că noţiunea conform căreia “diversitatea este o bogăţie” nu este “garantată”.

Aceasta, a precizat el, trebuie “întreţinută, întărită şi reînnoită în fiecare zi”.

De la venirea la putere în 2014 a lui Narendra Modi în această ţară de 1,4 miliarde de locuitori, în majoritate hinduşi, activiştii spun că persecuţiile şi discursurile bazate pe ură împotriva minorităţilor religioase s-au intensificat.

Minoritatea musulmană plăteşte cel mai greu preţ în partea indiană din Caşmir, de când guvernul Modi şi-a impus acolo autoritatea directă în 2019.

Presiunea a crescut de asemenea şi asupra criticilor guvernului şi jurnaliştilor, în special asupra femeilor reporteri, dintre care unele sunt puternic hărţuite online.

India “trebuie să protejeze drepturile şi libertăţile jurnaliştilor, ale activiştilor pentru drepturile omului, ale studenţilor şi universitarilor” şi să garanteze “menţinerea independenţei sistemului judiciar indian”, a mai declarat Guterres.

“Vocea Indiei pe scena mondială nu poate câştiga în autoritate şi credibilitate decât pornind de la un angajament puternic în favoarea incluziunii şi respectării drepturilor omului în ţară”, a subliniat el, adăugând că “rămân multe de făcut pentru ca egalitatea între sexe şi drepturile femeilor să progreseze”.

“Le cer indienilor să fie vigilenţi şi să investească mai mult în comunităţi şi în societăţi incluzive, pluraliste şi diverse”, a declarat Guterres.

Citeşte şi: Peste 100.000 de francezi cer în stradă salarii mai mari – Black News

În februarie, experţi în drepturile omului ai ONU au cerut încetarea atacurilor online “misogine şi sectare” asupra unei jurnaliste musulmane, extrem de critică la adresa preşedintelui Modi.

Organizaţia Reporteri fără Frontiere plasează India pe locul 142 în clasamentul său mondial privind libertatea presei, spunând că “presiunea asupra media a crescut, pentru ca acestea să urmeze linia guvernului naţionalist hindus”. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

UE va impune tarife pentru produsele achiziționate de la Temu, Shein și AliExpress

UE va impune tarife pentru produsele achiziționate de la Temu, Shein și AliExpress Comisia Europeană este pe punctul de a pune în aplicare tarife pentru...

Ministrul Mediului: R.Moldova cea mai mică rată de împădurire din toată Europa

Ministrul Mediului: R.Moldova cea mai mică rată de împădurire din toată Europa Ministerul Mediului a dezvăluit recent descoperirea unei fraude de proporții în cadrul Ocolului...

IGSU: O echipă de pompieri se pregătește de deplasare în Grecia

IGSU: O echipă de pompieri se pregătește de deplasare în Grecia Echipa pompierilor de combatere terestră a incendiilor forestiere din cadrul IGSU al MAI se...

Episcopul de Bălţi şi Făleşti, mesaj antiromânesc la Moscova: ‘Mitropolia Basarabiei este un factor destabilizator în R.Moldova’

Episcopul de Bălţi şi Făleşti, mesaj antiromânesc la Moscova: 'Mitropolia Basarabiei este un factor destabilizator în R.Moldova' Mai mulți deputaţi şi reprezentanţi din regiunea transnistreană...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.