X

Antonio Guterres: Drepturile omului sunt “luate cu asalt” de peste tot

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a atras luni atenţia că drepturile omului sunt “luate cu asalt” de peste tot în lume, lucru vizibil în special prin “nivelurile alarmante de feminicide”, relatează AFP, potrivit agerpres.

“Drepturile omului se confruntă cu provocări tot mai mari”, a spus Guterres în deschiderea sesiunii anuale a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului de la Geneva, adăugând că “nicio ţară nu este la adăpost” în faţa acestei derive.

Citește și: Cererea de extrădare a lui Julian Assange este dezbătută în UK

“Fricile sunt tot mai multe”, iar “drepturile omului sunt atacate” din toate părţile, a adăugat el, făcând apel la comunitatea internaţională să acţioneze pentru a opri această tendinţă.

În discursul său, secretarul general al ONU nu a menţionat nicio ţară în mod special, chiar dacă a făcut aluzii la situaţii precum conflictul din Siria sau soarta migranţilor care vor să ajungă în Europa.

El a subliniat de asemenea cazul “civililor prinşi în enclave în regiuni răvăşite de război, înfometate şi bombardate prin încălcarea dreptului internaţional” şi a denunţat “traficul de fiinţe umane, care afectează toate regiunile din lume”.

Guterres şi-a exprimat astfel îngrijorarea de a vedea “un recul în privinţa drepturilor femeilor, niveluri alarmante de feminicide, atacuri asupra apărătorilor drepturilor femeilor şi persistenţa unor legi şi politici care perpetuează supunerea şi excluziunea”.

“Violenţa asupra femeilor şi fetelor reprezintă cazul de încălcare a drepturilor omului care se răspândeşte cel mai mult”, a subliniat el.

“Legile represive se înmulţesc, cu restricţii din ce în ce mai mari pentru libertatea de expresie, de religie, de participare, de reuniune şi de asociere”, a adăugat Guterres.

Citește și: 16 militari turci au fost uciși în Libia

“Jurnaliştii, apărătorii drepturilor omului şi militanţii ecologişti – în special femeile – sunt supuşi unor ameninţări tot mai mari, într-un moment în care angajamentul lor este indispensabil în exercitarea justiţiei”, a adăugat el.

Noile tehnologii “au permis, bineînţeles, societăţii civile să se organizeze mai bine, dar ele le-au oferit de asemenea autorităţilor mijloace inedite pentru a controla sosirile şi plecările fiecărei persoane şi pentru a restrânge libertăţile”, a adăugat secretarul general al ONU.

“Criza climatică este cea mai mare ameninţare la adresa supravieţuirii speciei noastre şi pune deja în pericol drepturile omului din cele patru colţuri ale lumii”, a mai spus el. 

Tags: Antonio Guterresdrepturile omuluigenevaONU
Categorii: Știrile zilei