Antonio Guterres, ‘revoltat’ de atacul asupra civililor din Burkina Faso

Publicat:

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, este “revoltat” de atacul asupra civililor din Burkina Faso petrecut sâmbătă, care a provocat cele mai multe victime de la începutul violenţei jihadiste în nordul acestei ţării, în 2015, informează AFP, potrivit agerpres.  

“Secretarul general este revoltat de uciderea în dimineaţa acestei zilei a peste 100 de civili, inclusiv şapte copii, în violenţe comise de atacatori neidentificaţi asupra unui sat din provincia Yagha, în regiunea Sahel din Burkina Faso”, a declarat într-un comunicat purtătorul de cuvânt Stephane Dujarric.


Citește și : Proteste la graniţa Belarusului cu Polonia şi Lituania. Se cer sancţiuni împotriva lui Lukaşenko

Regiunea din nordul Burkina Faso a fost ţinta în noaptea de vineri spre sâmbătă a două atacuri, dintre care unul soldat cu cel puţin 138 de morţi, iar un altul cu 14 morţi.

Aceste atacuri au fost comise în aşa-numita zonă “a celor trei frontiere” dintre Burkina Faso, Mali şi Niger, vizată în mod regulat de atacuri la adresa civililor şi soldaţilor din partea unor jihadişti suspectaţi de legături cu Al-Qaida şi organizaţia Stat Islamic.

“Mai mulţi răniţi au decedat din cauza rănilor şi au fost găsite noi cadavre. Bilanţul, încă provizoriu, este de 138 de morţi”, a declarat sâmbătă seară un oficial local, care a mai afirmat că “sunt câteva zeci de răniţi”.

“Confruntat cu această tragedie a forţelor întunecate, a fost decretat un doliu naţional de 72 de ore, începând din această zi, 5 iunie 00:00, până luni 7 iunie la 23:59”, a adăugat guvernul care afirmă că “forţele de apărare şi securitate lucrează din greu pentru a neutraliza aceşti terorişti şi a restabili liniştea în rândul populaţiei”.

Potrivit unei surse locale,”atacul, care a fost raportat în jurul orei locale 02:00 a vizat mai întâi postul Voluntarilor pentru apărarea Patriei”, auxiliari civili ai armatei, iar “atacatorii au vizitat apoi concesiunile (casele) şi au procedat la execuţii”.

Solhan este o localitate de mici dimensiuni situată la aproximativ 15 kilometri de Sebba, capitala provinciei Yagha, care a suferit numeroase atacuri atribuite jihadiştilor în ultimii ani.

Citește și : O biserică ortodoxă sârbă construită ilegal în apropiere de Srebrenica a fost demolată

Începând cu 5 mai, confruntate cu recrudescenţa atacurilor jihadiste, forţele armate au lansat o operaţiune pe scară largă în regiunile din nord şi din Sahel.

În pofida anunţului a numeroase operaţiuni de acest tip, forţele de securitate se luptă să oprească spirala violenţei jihadiste, care s-a soldat din 2015 cu moartea a peste 1.400 de persoane şi strămutarea a peste un milion de persoane, obligate să se refugieze din calea violenţelor.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

200 de femei din Republica Moldova pot obține gratuit Certificate de Carieră Google

200 de femei din Republica Moldova pot obține gratuit Certificate de Carieră Google Două sute de femei din Republica Moldova au oportunitatea de a obține...

Vasile Bolea nu se lasă. A mai depus o dată actele la CEC pe a-și înregistra grupul de inițiativă

Vasile Bolea nu se lasă. A mai depus o dată actele la CEC pe a-și înregistra grupul de inițiativă După ce ieri Comisia Electorală Centrală a...

Amendă de 30 mii lei pentru o televiziune din Găgăuzia: „A dominat o prezentare favorabilă a conducerii regiunii”

Amendă de 30 mii lei pentru o televiziune din Găgăuzia: „A dominat o prezentare favorabilă a conducerii regiunii” O televiziune din Găgăuzia a fost amendată...

Bookfest Chișinău 2024: Mii de titluri de carte românească

Bookfest Chișinău 2024: Mii de titluri de carte românească Mii de titluri de carte românească oferă Salonul Internațional de Carte Bookfest Chișinău 2024, aceasta fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.