X

Antonio Guterres salută o “excelentă cooperare” de care a dat dovadă Nikki Haley cu ONU

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, are o profundă recunoştinţă” pentru “excelenta cooperare” de care a dat dovadă ambasadoarea americană demisionară, Nikki Haley, a afirmat marţi purtătorul de cuvânt al acestuia, Stephane Dujarric, precizând că şeful său a aflat vestea din presă, transmite AFP, potrivit Agerpres.

În cursul briefingului cotidian de presă, purtătorul de cuvânt a spus că serviciile însărcinate cu protocolul la ONU nu au primit nicio notificare prealabilă a demisiei neaşteptate a diplomatei.

Citește și : Donald Trump confirmă că va avea o a doua întâlnire cu Kim Jong-un

“Secretarul general doreşte să-şi exprime profunda recunoştinţă pentru excelenta cooperare şi susţinerea de care a dat întotdeauna dovadă ambasadoarea”, a declarat el. Antonio Guterres şi Nikki Haley “au avut o relaţie de lucru foarte apropiată şi foarte productivă în timpul mandatului său”, a adăugat Stephane Dujarric.

Printre ambasadorii membrilor permanenţi ai Consiliului de Securitate, reprezentanta Londrei, Karen Pierce, a declarat pentru AFP că este “foarte dezamăgită” de această demisie. Şi ea a aflat vestea din presă fără să i se fi făcut confidenţe înainte.

“Nikki Haley este una dintre responsabilii guvernamentali americani cei mai talentaţi”, a reacţionat omologul său francez, François Delattre. În pofida unor dezacorduri, “am stabilit o relaţie de lucru deosebit de strânsă şi bazată pe încredere”, a adăugat el.

Citește și : UE cere o „anchetă aprofundată” în cazul jurnalistului saudit Khashoggi dispărut în Turcia

Potrivit expertului Ashish Pradhan, din cadrul ONG-ului International Crisis Group, plecarea lui Nikki Haley s-ar putea traduce prin sosirea unui nou ambasador având “o linie şi mai dură” în privinţa ONU. Dacă aşa va fi cazul, poziţia lui Antonio Guterres se va complica şi mai mult în raport cu cel mai mare finanţator al Naţiunilor Unite, a ţinut el să adauge.

Din 2017, Statele Unite sub impulsul preşedintelui Donald Trump şi al lui Nikki Haley au avut o serie de poziţii la ONU împotriva multilateralismului şi au acţionat pentru o reformă a Organizaţiei, considerată prea birocratică şi costisitoare.

Tags: cooperareFrancois DelattreGuterresKaren PierceNikki HaleyONUStephane Dujarric
Categorii: Știrile zilei