Antony Blinken cere Chinei să dea dovadă de ‘cooperare şi transparenţă’ pe subiectul privind originea pandemiei

Publicat:

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a cerut vineri Chinei să dea dovadă de “cooperare” şi “transparenţă” pe subiectul privind originea COVID-19, în contextul în care Washigtonul încearcă să stabilească dacă noul coronavirus ar fi putut proveni de la un accident la un laborator chinez, relatează AFP, potrivit agerpres

Într-o conversaţie la telefon cu omologul său chinez Yang Jiechi, şeful diplomaţiei americane a făcut de asemenea apel la Beijing “să îşi înceteze campania de presiune împotriva Taiwanului”, conform unui comunicat al Departamentului de Stat.


Citește și : Peste 40 de milioane de italieni s-au vaccinat anti-COVID. Un sfert din populaţie a fost imunizată complet

El a evocat de asemenea “preocuparea” SUA în legătură cu “genocidul şi crimele împotriva umanităţii în derulare” care, conform administraţiei americane, îi vizează pe musulmanii uiguri din provincia Xinjiang.

De partea cealaltă, în cadrul aceleiaşi convorbiri, care a avut loc în ziua deschiderii summitului G7, şeful diplomaţiei chineze a denunţat dorinţa SUA de a constitui “clici”.

Afirmaţiile survin într-un moment în care preşedintele american Joe Biden încearcă să îi unească pe aliaţii săi occidentali în faţa Beijingului în legătură cu numeroase dosare, de la comerţ şi drepturile omului, la tehnologii.

“Singurul multilateralism autentic este cel bazat pe scopurile şi principiile Cartei ONU şi ale dreptului internaţional”, a spus Yang Jiechi, cel mai înalt oficial diplomatic al Partidului Comunist Chinez (PCC).

Acest multilateralism “este cel care tratează pe toată lumea de la egal la egal şi promite o cooperare reciprocă benefică. Nu pseudo-multilateralismul bazat pe interesele de clici şi pe o politică a blocurilor”, a declarat el la postul chinez de televiziune CCTV.

Citește și : Ambasada Rusiei din SUA acuză NATO de provocări în Marea Baltică

 

Această discuţie telefonică dintre Blinken şi Yank este primul dialog diplomatic bilateral la nivel înalt între China şi SUA de la întâlnirea, tensionată, organizată în martie în Alaska între cei doi oficiali.

Liderilor marilor puteri din G7 (SUA, Germania, Canada, Franţa, Italia, Japonia, Marea Britanie), reuniţi începând de vineri la Cornwall, în Anglia, urmează să dezbată inevitabil şi provocările reprezentate de China.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Microplasticele pătrund adânc în organismele peştilor (studiu)

Microplasticele pătrund adânc în organismele peştilor (studiu) Omniprezente în mediu, microplasticele pătrund adânc în organismele peştilor, ajungând în număr mare în fileurile pe care le...

Poliţia din Germania a reţinut un bărbat suspectat de hărţuirea lui Taylor Swift

Poliţia din Germania a reţinut un bărbat suspectat de hărţuirea lui Taylor Swift Poliţia germană a reţinut un american suspectat de hărţuirea lui Taylor Swift...

Trump a devenit din nou un star reality TV cu discursul său incoerent de la Convenţie

Trump a devenit din nou un star reality TV cu discursul său incoerent de la Convenţie Într-un discurs incoerent susţinut joi seară la Convenţia republicană,...

Johnny Depp s-a inspirat din tarot pentru a crea o nouă colecţie de tablouri

Johnny Depp s-a inspirat din tarot pentru a crea o nouă colecţie de tablouri Actorul Johnny Depp a recurs la iconografia cărţilor de tarot pentru...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.