X

Antony Blinken la Chișinău: „Sunteți într-adevăr o țară mică cu inimă mare”

Antony Blinken la Chișinău: „Sunteți într-adevăr o țară mică cu inimă mare”

Secretarul american Antony Blinken în cadrul conferinței susținute cu puțin timp în urmă la președinția RM a mulțumit pentru leadershipul care s-a văzut la Chișinău, amintindu-și despre ultima sa vizită pe care a avut-o în Republica Moldova, acum doi ani, la începutul războiului din Ucraina.

„Suntem foarte recunoscători pentru leadershipul dumneavostră. Acum doi ani, când am fost aici, am discutat despre cum vom construi o Moldovă liberă. Astăzi, dorim să continuăm aceste procese. Noul sediu al ambasadei SUA este o dovadă a acestei prietenii și va oferi o bază pentru a continua să avanasăm împreună în relațiile noastre bilaterale” a declarat secretarul american.

De la debutului conflictului militar extins în Ucraina, moment în care Republica Moldova a devenit deosebit vulnerabilă, SUA a investit 773 de milioane de dolari pentru a sprijini cât mai multe direcții de dezvoltare a RM.

„Vedem o reziliență din partea liderilor Moldovei, dar mai ales din partea cetățenilor. Împreună cu alte țări, încercăm să vă oferim sprijin pentru a avansa. Din februarie 2022, SUA a alocat 773 milioane de dolari pentru a consolida instituțiile RM”, a menționat oficialul american.

Mai mult, dintre cele 300 de milioane de dolari direcționați către sectorul energetic, prin intermediul USAID, 80 de milioane vor fi utilizate pentru cosntruirea unei noi linii electrice.

„Astăzi, vrem să vă sprijim pentru a curăța sistemul judiciar. Vom aloca împrună cu Congresul alte 50 de milioane pentru acest demers, pentru a avansa pe calea europeană și pentru a face față provocărilor economice. SUA împreună cu Moldova doresc să sporească sursele de energie regenerabilă pentru a ne îndepărta de dependența rusească. 80 de milioane de dolari din cele 300 alocate de USAID vor merge pentru o nouă stație electrică. Totodată, azi, 80% din exporturi merg înspre UE și SUA. De asemenea, dorim să-i ajutăm pe tineri să poată construi un viitor aici, în Moldova. ”, precizat Blinken.

Și oficialul american a ținut să sublinieze că asistența acordată de Republica Moldova Ucrainei este una semnificativă și impresionantă. Totuși, acesta a dat asigurări că SUA vor face tot posibilul pentru ca atrocitățile din Ucraina să înceteze. În caz contrar, devine evident că agresiunea militară nu se va opri doar în Ucraina.

„De asemenea, dorim să ne manifestăm respectul sprijinul oferit ucrainenilor: sunteți într-adevăr o țară mică cu inimă mare. Modovenii sunt conștienți de ceea ce se întâmplă în Ucraina. Dacă permitem ca aceste atacuri să continue, ele nu se vor opri la Ucraina, ci vor apărea și în alte locuri”, a subliniat secretarul de stat al SUA.

Tags: Antony Blinkenla Chișinău
Categorii: PoliticăȘtirile zilei