Antony Blinken speră într-o îmbunătăţire a relaţiilor cu Turcia, dar ameninţă cu sancţiuni

Publicat:

Secretarul de stat american, Antony Blinken, şi-a exprimat miercuri speranţa unei îmbunătăţiri a relaţiilor cu Turcia, în pofida recunoaşterii americane a genocidului armean, evocând, totuşi, din nou posibilitatea sancţiunilor dacă Ankara persistă să utilizeze un sistem rusesc de apărare aeriană, notează AFP, potrivit agerpres.

Joe Biden a recunoscut sâmbătă genocidul armean, devenind primul preşedinte al Statelor Unite care a calificat astfel moartea unui milion şi jumătate de armeni masacraţi de Imperiul Otoman în 1915, provocând furia Turciei care l-a convocat pe ambasadorul american în semn de protest.


Citeşte şi: Cook vs Zuck! Mult aşteptata politică de confidenţialitate a celor de la Apple loveşte Facebook unde o doare cel mai tare

Genocidul armean este recunoscut de peste douăzeci de ţări şi de mulţi istorici, dar este contestat vehement de Turcia.

Antony Blinken a subliniat că Joe Biden i-a semnalat telefonic intenţia sa omologului său turc, Recep Tayyip Erdogan, pentru a evita orice “surpriză” şi a fost de acord să-l întâlnească în iunie cu prilejul unei reuniuni NATO.

“Trebuie să dăm dovadă de respect faţă de Turcia exprimându-ne dezacordurile clar, direct, sincer, şi ne aşteptăm la acelaşi lucru din partea Turciei”, a spus şeful diplomaţiei americane, răspunzând la o întrebare a unui jurnalist turc în cursul unei mase rotunde privind libertatea presei în lume.

“Sper cu adevărat că vom putea găsi o rezolvare pozitivă”, a adăugat el, îndemnând cele două ţări “să lucreze împreună şi să aprofundeze cooperarea lor”.

Relaţiile noii administraţii Biden cu Turcia au fost tensionate de la bun început, democratul numind-l în trecut “autocrat” pe Erdogan şi Washingtonul reproşând Ankarei, membru NATO, cumpărarea sistemului de apărare aeriană S-400 de la Rusia, principalul adversar al Alianţei.

Statele Unite au cerut în repetate rânduri Turciei să abandoneze S-400. Congresul SUA a adoptat chiar o lege în acest sens în 2017, impunând sancţiuni împotriva naţiunilor care cumpără cantităţi “importante” de arme ruseşti.

“Suntem obligaţi” de această lege, a amintit miercuri Antony Blinken, “şi o vom respecta în viitor”.

Citeşte şi: CRIME într-un centru pentru persoanele cu handicap din Germania. O angajată a fost arestată

El a precizat că eventualele sancţiuni se vor adăuga la măsurile foarte ţintite impuse de fostul preşedinte Donald Trump în decembrie împotriva agenţiei guvernamentale turceşti însărcinate cu achiziţiile de armament.

Antony Blinken a estimat că sistemul rusesc de apărare antiaeriană furnizează Moscovei “venituri, acces şi influenţă”.

“A cumpăra S-400 reprezintă o ameninţare pentru securitatea tehnologiei şi personalului militar al Statelor Unite şi aliaţilor lor, iar aceasta slăbeşte coeziunea alianţei”, a spus el.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Fenomenul ireversibil care schimbă harta lumii: În România și Moldova va fi la fel ca în Italia sau Grecia

Fenomenul ireversibil care schimbă harta lumii: În România și Moldova va fi la fel ca în Italia sau Grecia Specialiștii au realizat o nouă hartă...

Ziarul New York Times a identificat cea mai frumoasă carte a secolului 21

Ziarul New York Times a identificat cea mai frumoasă carte a secolului 21 Prietena mea genială, de Elena Ferrante, tradusă în engleză de Ann Goldstein...

‘Despicable Me’, prima franciză animată din istorie care depăşeşte încasări de 5 miliarde de dolari

'Despicable Me', prima franciză animată din istorie care depăşeşte încasări de 5 miliarde de dolari "Despicable Me 4" s-a impus la box office-ul internaţional, câştigând...

Netflix a dezvăluit imagini din culisele celui de-al cincilea şi ultimul sezon al serialului ‘Strange Things’

Netflix a dezvăluit imagini din culisele celui de-al cincilea şi ultimul sezon al serialului 'Strange Things' Netflix a dezvăluit luni imagini din culisele celui de-al...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.