Antti Rinne: Acţiunea climatică, prioritatea viitoarei preşedinţii finlandeze a Consiliului UE

Publicat:

Promovarea ‘leadership-ului global’ al Uniunii Europene în ce priveşte acţiunea climatică va fi o temă centrală a viitoarei preşedinţii a Consiliului Uniunii Europene pe care o va exercita Finlanda de la 1 iulie, a declarat miercuri prim-ministrul Antti Rinne, adresându-se parlamentului de la Helsinki, transmite dpa, potrivit agerpres.

‘Aceasta înseamnă angajamentul faţă de neutralitatea climatică până în 2050’, a spus Rinne, prezentând priorităţile viitoarei preşedinţii rotative finlandeze.


Citește și : Rouhani, pacifist în faţa lui Macron: ‘Iranul nu vrea război cu nicio ţară, nici măcar cu SUA!’

Finlanda, care va prelua preşedinţia Consiliului UE de la România la 1 iulie, a ales ca motto ‘Europa sustenabilă – viitor sustenabil’.

Printre alte domenii prioritare, premierul finlandez a menţionat necesitatea de a apăra valori europene comune precum ‘statul de drept, drepturile omului, egalitatea şi democraţia’, aflate sub presiune în UE.

‘Trebuie să continuăm negocierile despre cum să legăm mai strâns primirea de fonduri UE de respectarea statului de drept’, a insistat premierul finlandez, notând, de asemenea, că Uniunii Europene îi revine un rol în apărarea multilateralismului şi a acordurilor comerciale internaţionale.

În discursul său, Rinne a punctat că unitatea blocului comunitar a fost pusă la încercare de decizia Marii Britanii de a se retrage din Uniunea Europeană. ‘Procesul de Brexit a arătat că este mai bine să căutăm soluţii la probleme complexe împreună cu partenerii noştri decât să lucrăm pe cont propriu’, a subliniat el.

Citește și : Bolsonaro face doi paşi înapoi în liberalizarea regimului de arme şi muniţii

Schimbările climatice, creşterea demografică şi gestionarea migraţiilor în legătură cu parteneriatul UE-Africa sunt câteva teme-cheie pe care Finlanda îşi propune să le promoveze.

Viitoarei preşedinţie finlandeză mai vrea ca UE să investească în educaţie şi instruire, precum şi să apere ‘libera circulaţie a persoanelor, bunurilor şi serviciilor’.

Antti Rinne, liderul social-democraţilor finlandezi, a devenit prim-ministru la începutul lunii iunie, în fruntea unei coaliţii de centru-stânga formate din cinci partide.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat în ședința din...

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi Te-ai întrebat ce servesc membrii familiei...

Messi a salvat Inter Miami

Messi a salvat Inter Miami Atacantul argentinian al Inter Miami, Lionel Messi, a adus clubului său o remiză în meciul din MLS cu Charlotte. Jocul din...

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate Cod Roșu de inundații în România! Forțele de intervenție de la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.