Anunțul CA: Modul de reflectare a alegerilor locale generale la TV și radio

Publicat:

Raportul de bilanț care a sintetizat datele din cele 12 rapoarte cu privire la rezultatele monitorizării modului de reflectare a alegerilor locale generale din această toamnă la TV și radio a fost aprobat în ședința de ieri, 1 decembrie, a Consiliului Audiovizualului.

Potrivit reprezentanților Consiliului Audiovizualului, pentru prima dată au fost supuse monitorizării toate serviciile media TV și radio ale căror declarații privind reflectarea alegerilor au fost aprobate de CA.


Citeşte şi: Procuratura Anticorupție a finalizat urmărirea penală pornită pe numele deputatului Nesterovschi

Astfel, pe durata campaniei, pentru încălcările atestate, autoritatea de reglementare a aplicat 35 de avertizări publice și 55 de amenzi, în sumă totală de 459.000 de lei.

Asta pentru că o parte din furnizorii serviciilor media nu au respectat în totalitate Declarațiile privind reflectarea alegerilor locale generale din 5 noiembrie curent, unele servicii media nu au reflectat campania electorală, deși spuneau anterior că o vor face, iar șase posturi TV au reflectat-o, chiar dacă au notificat CA că nu vor participa la reflectarea acesteia. În zilele tăcerii: 04-05 noiembrie 2023 și 18-19 noiembrie 2023 posturile TV nu au admis agitație electorală.

De asemenea, în perioada 11 septembrie – 22 octombrie curent, controlului au fost supuse principalele buletine de știri din orele de maximă audiență pentru serviciile media de televiziune și radio ale căror declarații au fost aprobate de CA.

De menționat că, în perioada 23 octombrie – 19 noiembrie curent, CA a monitorizat serviciile media TV incluse în lista „must carry” și furnizorii de servicii TV naționali generaliști sau de știri care au declarat că vor reflecta alegerile: Moldova 1, Cinema 1, Canal Regional Jurnal TV, ITV, Exclusiv TV, N4, PRO TV Chișinău, ORIZONT TV, R Live TV, TVR Moldova, TV8, TVC 21, Găgăuzia TV, Vocea Basarabiei TV, la capitolul respectării prevederilor art. 89 și 90 din Codul electoral și ale prevederilor art. 13 din Codul serviciilor media audiovizuale (CSMA).

Iar pentru faptul că unele subiecte cu caracter electoral nu au fost incluse în rubrica „Electorala”, dar și pentru reflectarea rezultatelor sondajelor de opinie în lipsa metodologiei utilizate și autorizării din partea CEC au fost sancționate 12 posturi de televiziune și radio cu amenzi în sună de 61.000 de lei.

De asemenea, patru furnizori media nu au ținut cont de particularitățile reflectării alegerilor, continuând să nu marcheze subiectele cu caracter electoral cu semnul distinctiv „Electorala”, fiind sancționați cu amenzi a câte 5.000 de lei.

Totodată, s-a constatat că serviciul media TVC 21 nu a respectat echitatea, echilibrul și imparțialitatea în reflectarea alegerilor, fiind sancționat de două ori cu 5.000 de lei și respectiv 10.000 de lei pentru încălcarea art. 89 alin. (2) din Codul electoral.

Un alt capitol supus controlului a fost asigurarea informării corecte – art. 13 din CSMA, în cadrul principalelor programe de știri și/sau emisiuni de informare electorală indicate în Declarații.

Aici, abaterile au ținut în special în neprezentarea surselor imaginilor/înregistrărilor video ce nu aparțin redacției, lipsa mențiunilor „Arhivă, „Reluare” și „Direct”. 11 serviciile media au fost avertizate public, iar pentru încălcarea repetată a acelorași prevederi, au fost amendate cu câte 5.000 de lei.

Alte abateri au ținut de neprezentarea în știri a principalelor puncte de vedere aflate în opoziție, lipsa rigorii și acurateței, prezentarea părtinitoare a unor evenimente. Exclusiv TV, TVC 21, ITV, PRO TV Chișinău, Vocea Basarabiei TV, N4, Jurnal TV au fost avertizate public și amendate cu câte 5.000 de lei pentru încălcări repetate, iar TV-Găgăuzia sancționată cu 13.000 de lei.

Drept urmare, Jurnal TV a fost sancționat repetat pentru încălcarea art. 90 alin. (2) din Codul electoral, PRO TV Chișinău pentru neasigurarea informării corecte, iar ATV și Bugeac FM pentru lipsa de imparțialitate și vizarea concurenților electorali în programe care nu au fost incluse în Declarație.

Citeşte şi: România, principala destinație a mărfurilor moldovenești

Un alt control a vizat reflectarea subiectelor electorale încadrate în rubrica „Alegeri locale generale 2023”, între 10-12 octombrie 2023, la 6 posturi care au informat CA că nu vor reflecta alegerile. Amenzile pentru încălcarea prevederilor art. 90 alin. (2) din Codul electoral au constituit de 72.000 de lei.

La solicitarea furnizorilor de servicii media, CA a aprobat modificarea declarațiilor privind politica editorială pentru reflectarea alegerilor pentru serviciile: TVC 21, Moldova 1, Radio Moldova, Orizont TV, Radio Orhei FM, ITV și TV 8.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Wizz Air va lansa alte trei curse aeriene din Chișinău

Wizz Air va lansa alte trei curse aeriene din Chișinău Compania Wizz Air a anunțat că va lansa alte trei curse aeriene. Astfel, din toamnă,...

The Telegraph: Corupția, un obstacol ce stă în calea aderării Ucrainei la NATO

The Telegraph: Corupția, un obstacol ce stă în calea aderării Ucrainei la NATO În timp ce războiul continuă, Ucraina pare tot mai departe de a...

Votat în prima lectură: Mijloacele de transport din stânga Nistrului, fi înmatriculate cu numere neutre până la sfârșitul anului 2026

Votat în prima lectură: Mijloacele de transport din stânga Nistrului, fi înmatriculate cu numere neutre până la sfârșitul anului 2026 Mijloacele de transport din stânga...

Sindicaliștii cer ca majorarea vârstei de pensionare a femeilor să se oprească la 61 de ani sau stabilirea unui moratoriu pentru o perioadă

Sindicaliștii cer ca majorarea vârstei de pensionare a femeilor să se oprească la 61 de ani sau stabilirea unui moratoriu pentru o perioadă Sindicaliștii consideră...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.