X

Anunţul dizolvării poliţiei de moravuri din Iran ‘nu va schimba nimic’ în mobilizarea iranienilor, consideră Berlinul

Anunţul dizolvării poliţiei de moravuri din Iran, aflată la originea mişcării de protest din republica islamică, “nu va schimba nimic” în mobilizarea iranienilor, a estimat luni o purtătoare de cuvânt a guvernului german, citat de France Presse, potrivit agerpres.  

“Iranienii ies în stradă pentru a-şi apăra drepturile fundamentale. Ei vor să trăiască liberi şi autonomi, iar această măsură, dacă este aplicată, nu va schimba acest lucru”, a spus purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe în cadrul unui briefing de presă regulat.

Citește și : Rusia își întețește atacurile în estul Ucrainei dorind să încercuiască forțele Kievului

Procurorul general al Iranului, Mohammad Jafar Montazeri, a anunţat sâmbătă că “poliţia de moravuri (…) a fost desfiinţată de cei care au creat-o”.

Acest anunţ pare a fi un gest de deschidere faţă de manifestanţii care au ieşit în stradă pentru a-şi exprima furia de la moartea în arest pe 16 septembrie a tinerei Mahsa Amini, o kurdă de 22 de ani arestată cu trei zile înainte de poliţia de moravuri pentru că nu a respectat codul vestimentar.

“Declaraţiile vin de la procurorul general, care nu poate, în virtutea funcţiei sale, să desfiinţeze poliţia de moravuri. Prin urmare, trebuie să arătăm o oarecare reţinere în evaluare”, a temperat luni purtătoarea de cuvânt a Ministerului german de Externe, Andrea Sasse.

“Să aşteptăm şi să vedem care va fi impactul exact al acestui anunţ”, a adăugat ea, subliniind că “nu există nicio confirmare oficială până acum”.

Citește și : Zelenski a fost declarat personalitatea anului! Ce spune liderul de la Kiev Sunt mai degrabă responsabil, decât curajos

Manifestanţii de asemenea “nu doresc doar desfiinţarea poliţiei de moravuri sau încetarea obligaţiei de a purta vălul”, a mai spus ea.

Luni, în presa iraniană, doar patru ziare reformatoare menţionau sfârşitul acestei poliţii religioase create la începutul anilor 2000 pentru “a răspândi cultura decenţei de a purta vălul islamic”, mai notează AFP.

Tags: IranMohammad Jafar Montazeriprotest
Categorii: Sinteze