Anvelopele uzate, depozitate fără a fi reciclate

Publicat:

Anvelopele uzate, depozitate fără a fi reciclate

De mai bine de un an, Republica Moldova are un regulament pentru gestionarea anvelopelor uzate. Acesta, însă, nu este funcţional. Mulţi importatori de cauciucuri nu se conformează cerinţelor, iar anvelopele vechi sunt şi astăzi depozitate fără a fi reciclate. Autorităţile au lansat consultări publice pentru a îmbunătăţi regulamentul ca, înr-un final, să rezolve problema. Unii agenţi economici susţin, însă, că nu beneficiază de sprijinul necesar.

Aşa arată depozitul de cauciucuri al unei companii din Republica Moldova, care importă vehicule şi anvelope. Reprezentanţii firmei spun că nu au apelat la sistemele colective de gestionare a deşeurilor pentru că nu ar mai reuşi să-şi recicleze cauciucurile, potrivit tvrmoldova.md.


Citește și : Gazprom ar putea să nu mai tranziteze gaze naturale rusești prin Ucraina, afectând securitatea energetică a R. Moldova

VALERIU IACHIM, reprezentant, companie: „Din motiv că eu nu am văzut continuitate, nu am văzut lanţul ăsta cap-coadă, aşa încât să se ia de aici şi la groapa de gunoi să nu mai ajungă nimic. Ca să te ocupi singur de chestia asta trebuie o groază de bani, o linie de tratate a anvelopelor cere în jur de două milioane de euro. De ce eu să fac chestia asta, dacă statul nu mă ajută ca să fac lucrul acesta”.

Agentul economic declară că îşi va crea singur un sistem colectiv, prin care să se asigure că anvelopele vor fi reciclate corespunzător. În prezent, în Republica Moldova sunt două întreprinderi care se ocupă de acest lucru.

DUMITRU SOBOLEV, manager, companie de reciclare a anvelopelor: „Nu corespunde adevărului aceste informaţii. Noi colectăm anvelopele uzate de la toţi membrii noştri care au ales să colaboreze cu noi, să transfere această responsabilitate la noi, şi treptat aceste anvelope sunt valorificate, fiind reciclate şi reutilizate şi, o parte, reşapate. Această valorificare nu se face automat. După colectare, se efectuează treptat, în funcţie de capacităţile instalaţiilor de reciclare”.

Pentru a îmbunătăţi regulamentul de gestionare a anvelopelor uzate, Ministerul Mediului a lansat noi consultări publice. Iar din iunie, autorităţile au introdus şi un mecanism prin care să verifice activitatea agenţilor economici.

GRIGORE STRATULAT, secretar de stat, Ministerul Mediului: „Am primit semnale de la persoane fizice, persoane juridice că unii distribuitori sau cei care plasează pe piaţă anvelopele refuză să le preia.Până pe 15 noiembrie, cei care plasează pe piaţă produsele respective mai au timp să se înregistreze în sistemul SIA-MD, or după 15 noiembrie importul acestor produse va fi restricţionat”.

TATIANA ŢUGUI, co-autor, regulament REP: „Orice producător care importă aceste bunuri pe piaţa republicii, trecând prin vamă, este oprit şi verificat dacă s-a conformat. Începând din iunie, au fost stopaţi agenţi economici în vamă, cei care nu s-au conformat. S-a purces la această rundă de discuţii pe toate şase reglementări, să vedem care sunt dificultăţile, de ce până acum agenţii economici nu s-au conformat şi unde poate interveni ministerul cu modificări”.

Anvelopele nereciclate sunt deseori utilizate ca decor pentru terenurile de joacă sau curţi. Acestea sunt, însă, periculoase pentru mediu şi sănătatea oamenilor.

Citește și : Moscova acuză YouTube că cenzurează conţinutul la comanda Washingtonului

RUSLAN NERCAŞ, expert de mediu: „Ele au în compoziţia lor destul de mulţi compuşi chimici care se descompun destul de greu, dar fiind aruncate la întâmplare se duc direct în sol sau în fâşiile de ape freatice şi, până la urmă, tot ne consumăm noi, prin intermediul alimentelor”.

Potrivit studiilor, timpul de descompunere a unei anvelope este de 600 de ani.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Adele a difuzat finala olimpică a probei feminine de 100 metri în timpul concertului ei din Munchen

Adele a difuzat finala olimpică a probei feminine de 100 metri în timpul concertului ei din Munchen Cântăreaţa britanică Adele i-a încântat pe fanii ei...

Alianța extremiștilor din Austria cu Viktor Orban dă bătăi de cap UE

Alianța extremiștilor din Austria cu Viktor Orban dă bătăi de cap UE Extrema dreaptă, favorită la câștigarea alegerilor din Austria de anul acesta, a încheiat o...

Spania trimite avioane F-18 în România pentru misiuni de Poliție Aeriană

Spania trimite avioane F-18 în România pentru misiuni de Poliție Aeriană Ceremonia de certificare a detașamentului Forțelor Aeriene Spaniole, dislocat în România pentru a executa misiuni...

Risc de penurie de alimente în Europa din cauza caniculei

Risc de penurie de alimente în Europa din cauza caniculei Revine riscul unei penurii de alimente în condițiile în care canicula și seceta afectează țările din...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.