Apar primele frecuşuri! Turcii îi acuză pe americani de TERGIVERSAREA zonei de securitate din Siria

Publicat:

Ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a acuzat marţi Statele Unite că tergiversează crearea zonei de securitate planificate în nord-estul Siriei, relatează dpa şi Reuters, potrivit agerpres.

“Există patrule comune, dar dincolo de acestea sunt doar măsuri cosmetice”, a declarat şeful diplomaţiei turce la Ankara.


Citeşte şi: Trei membri ai echipajului de pe cargoul eşuat în Atlantic au fost salvaţi (VIDEO)

“Constatăm că SUA intră într-un proces de stagnare (…) şi încearcă să determine Turcia să se obişnuiască cu acest proces”, a adăugat Cavusoglu.

El a calificat totodată abordarea Washingtonului faţă de acordul privind zona de securitate drept “foarte departe de a fi satisfăcătoare”.

Remarcile ministrului turc de externe survin în contextul în care marţi a venit la Ankara un grup de oficiali militari americani pentru a discuta despre zona de securitate prevăzută, a indicat Ministrul turc al Apărării.

Turcia şi SUA au început duminică misiunile comune de patrulare în nord-estul Siriei, conform acordului încheiat la 7 august.

Acordul dintre Ankara şi Washington prevede instituirea unei zone tampon între frontiera turcă şi zonele siriene controlate de miliţia kurdă sprijinită de Washington YPG (Unităţile de protecţie a poporului), la est de fluviul Eufrat, zonă ale cărei limite rămân neclare. Miliţia YPG, aliat-cheie al Washingtonului în combaterea Statului Islamic, este considerată în schimb grupare teroristă de Ankara.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat recent că forţele turce ar trebui să controleze un teritoriu cu o lăţime de circa 40 km şi să-i alunge pe combatanţii YPG.

Citeşte şi: Boris Johnson IGNORĂ legea şi nu va cere o nouă amânare a Brexitului

Marţi, ministrul de externe turc a asigurat că Turcia va “pătrunde în regiune şi o va curăţa la fel cum a curăţat-o de Statul Islamic şi PKK, prin operaţiunile Afrin şi Scutul Eufratului”.

Preşedintele turc ar urma să se întâlnească în scurt timp cu omologul său american Donald Trump în marja Adunării generale a ONU, notează dpa.

Săptămâna trecută, Erdogan a mai indicat între altele că Ankara intenţionează să trimită în zona de securitate ce urmează să fie creată 1 milion dintre cei 3,6 milioane de refugiaţi sirieni pe care îi găzduieşte pe teritoriul său.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Trei pensionare, victime ale escrocilor. Au pierdut prin înșelătorie 35 de mii de euro

Trei pensionare, victime ale escrocilor. Au pierdut prin înșelătorie 35 de mii de euro Escrocheria cunoscută sub numele de „Ruda implicată în accident” continuă să...

IGSU continuă desfășurarea activităților de prevenire a înecurilor în perioada estivală

IGSU continuă desfășurarea activităților de prevenire a înecurilor în perioada estivală Un bărbat și-a pierdut viața în timp ce se afla la scăldat. Cazul a...

În primele două zile de la admitere, peste 2 700 cereri au fost depuse în liceele din Capitală

În primele două zile de la admitere, peste 2 700 cereri au fost depuse în liceele din Capitală Peste 2.700 de cereri au fost depuse...

România a început să exporte gaze naturale în Ucraina de la 1 iulie

România a început să exporte gaze naturale în Ucraina de la 1 iulie România a început să exporte gaze naturale în Ucraina de la 1...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.