Apariţia video planificată a lui Zelenski la Festivalul de la San Remo stârneşte controverse politice în Italia

Publicat:

Apariţia video planificată a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski la ediţia din acest an a Festivalului de la San Remo, care este cel mai urmărit eveniment de televiziune din Italia, a generat proteste din partea unor politicieni locali care fac parte din formaţiuni diferite, informează revista americană Variety, potrivit agerpres

Preşedintele Ucrainei a fost invitat să apară în cadrul acestui festival muzical prin intermediul unui mesaj preînregistrat, care urmează să fie difuzat de televiziunea de stat italiană RAI. Specialiştii în domeniul politicii externe se aşteaptă ca Volodimir Zelenski, un fost actor de comedie, să îi mulţumească Italiei pentru sprijinul acordat împotriva invaziei ruse. Însă prezenţa lui Zelenski în cadrul festivalului a generat animozităţi.


Citește și : Franţa va furniza Ucrainei 12 tunuri Caesar suplimentare

Luni, în timpul unei şedinţe tensionate a consiliului de administraţie al RAI, mai mulţi membri din acest consiliu controlat politic au decis în cele din urmă să nu anuleze apariţia lui Zelenski la Festivalul San Remo, dar au cerut să vadă în avans acea înregistrare de două minute, potrivit unor relatări apărute în mass-media italiene.

Discursul lui Volodimir Zelenski, programat să fie difuzat pe 11 februarie în timpul galei de închidere a Festivalului San Remo, înainte de evoluţiile celor cinci finalişti, a fost criticat de politicieni italieni aflaţi în zone diferite ale spectrului politic după ce prezenţa sa a fost anunţată de cunoscutul jurnalist TV italian Bruno Vespa la jumătatea lunii ianuarie, care a călătorit la Kiev pentru a-l intervieva pe preşedintele ucrainean.

Săptămâna trecută, vicepremierul italian Matteo Salvini, liderul partidului de dreapta Liga, a criticat decizia postului RAI de a permite prezenţa lui Zelenski în acest festival al cântecului: “Să sperăm că San Remo va rămâne festivalul cântecului italian şi nimic altceva”. “Sper că războiul se va sfârşi cât mai curând posibil şi că scena din ‘oraşul florilor’ (San Remo) va rămâne rezervată pentru muzică”, a adăugat el.

Matteo Salvini şi Silvio Berlusconi, care sunt aliaţi în actualul guvern de dreapta al Italiei, sunt cunoscuţi ca admiratori de multă vreme ai preşedintelui rus Vladimir Putin. În pofida părerilor lor personale, prim-ministrul de dreapta al Italiei, Georgia Meloni, este o susţinătoare declarată a Ucrainei şi sub conducerea ei Italia şi-a menţinut o poziţie fermă de sprijinire a Ucrainei împotriva invaziei ruse.

Din rândul opoziţiei, Giuseppe Conte, un fost premier şi liderul formaţiunii populiste Mişcarea 5 Stele, a declarat că deşi este “foarte bucuros” că Zelenski a fost invitat să se adreseze Parlamentului italian în mai 2022, nu consideră totuşi că ar fi necesar ca preşedintele ucrainean să apară şi în “contextul lejer” al Festivalului San Remo.

Un alt lider al opoziţiei, Carlo Calenda, de la partidul centrist Azione, a publicat un mesaj în acelaşi stil pe Twitter: “Nu există dubii faţă de sprijinul nostru pentru Ucraina. Totuşi, consider că este o greşeală să se combine un festival muzical cu un mesaj al preşedintelui unei ţări aflate în război”.

Volodimir Zelenski a apărut prin mesaje preînregistrate la ediţia de anul trecut a galei Grammy Awards, la ceremonii organizate în timpul festivalurilor de film de la Cannes şi Veneţia şi, în urmă cu două săptămâni, la gala Globurilor de Aur.

Citește și : Rusia şi SUA au reluat contactele asupra controlului armamentelor

Concursul de interpretare San Remo, ce atrage de obicei milioane de telespectatori şi o cotă de audienţă de peste 50% pentru postul RAI, va avea loc în acest an în perioada 7-11 februarie la Teatrul Ariston. În cadrul festivalului, 28 de artişti vor concura pentru a câştiga marele premiu.

Printre câştigătorii recenţi de la San Remo se află şi trupa rock italiană Maneskin, recent nominalizată la premiile Grammy. Maneskin va participa în acest an la San Remo în calitate de invitat special, alături de grupul american Black Eyed Peas.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Rusia și Ucraina fac schimb de 180 de prizonieri

Rusia și Ucraina fac schimb de 180 de prizonieri Rusia și Ucraina ar urma să schimbe 180 de prizonieri în cadrul unui acord facilitat de...

Rusia și-a retras și ultima navă militară pe care o mai avea în Crimeea. Flota rusă „a pierdut controlul asupra Mării Negre”

Rusia și-a retras și ultima navă militară pe care o mai avea în Crimeea. Flota rusă „a pierdut controlul asupra Mării Negre” Rusia și-a retras...

14 localități ruse de la graniță restricționează accesul populației din cauza bombardamentelor ucrainene

14 localități ruse de la graniță restricționează accesul populației din cauza bombardamentelor ucrainene Regiunea rusă Belgorod va restricţiona, începând din 23 iulie, accesul în 14...

Viktor Medvedciuk i-a trimis o scrisoare lui Trump în care dă vina pe Ucraina pentru tentativa de asasinat

Viktor Medvedciuk i-a trimis o scrisoare lui Trump în care dă vina pe Ucraina pentru tentativa de asasinat Fostul deputat ucrainean prorus Viktor Medvedciuk i-a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.