X

Apartamentele din Chișinău devin tot mai scumpe. Ce spun specialiștii?

Apartamentele din Chișinău devin tot mai scumpe. Ce spun specialiștii?

Apartamentele de toate tipurile din Chișinău s-au scumpit, în ultimele luni, în medie cu 300 de euro per metru pătrat, ceea ce reprezintă o creștere puternică. Specialiștii susțin că motivul principal este oferta „slabă! de locuințe pe piață. Totodată, ei anticipează că urmează o perioadă de stagnare a prețurilor, scrie moldova1.md.

Specialistul imobiliar, Victor Cernomorcenco, a declarat la emisiunea „Indicator Economic” de la Radio Moldova că, dacă situația din regiune se va îmbunătăți, adică va urma o încetare a focului în Ucraina, iar Republica Moldova va merge ferm pe parcursul european, atunci prețurile la locuințe vor crește. În același timp, specialistul anticipează că se vor majora și veniturile populației.

„Practic, ne-am plafonat la acel indicator de 1370 de euro/metru pătrat, dacă luăm în calcul toate tipurile de apartamente. La moment, într-adevăr, prețul pare a fi mare. Dacă ne întoarcem înapoi în 2018, când era în jur de 650 – 680 euro/metru pătrat, populația atunci tot spunea că prețurile sunt mari. Mereu locuințele vor fi scumpe în percepția cetățenilor, dar noi ne dezvoltăm, cetățenii încep să aibă salarii mai mari și noi le vedem. Chiar dacă credem că ele sunt mari, încetișor vor crește salariile și percepția aceasta va fi alta peste un an de zile”.

Citește și: Pentru prima dată în ultimii patru ani, exportul Republicii Moldova de făină de grâu a depăşit importul

Pe de altă parte, Andrei Briceac reprezentantul unei companii de construcții, susține că prețurile vor depinde de cât va costa edificarea blocurilor de locuințe.

„Mulți se tem să spună, dar eu sunt sigur că prețurile vor continua să fluctueze. Eu cred că prețurile la moment au o anumită justificare de cost, pentru că costul este important. Simplu, totul s-a scumpit. Dacă îți pare că 1300 de euro este scump, du-te și încearcă și îți construiește singur o locuință, o casă, și o să vezi ce preț o să ajungi. Prețul nu va fi mai mic. În același timp, nimic nu poate să crească la nesfârșit”.

Potrivit datelor statistice, volumul lucrărilor de construcții executate la clădirile rezidențiale a crescut în ianuarie-martie cu 2 la sută, iar numărul autorizațiilor pentru construirea acestora a scăzut cu peste 4 la sută.

Tags: chisinauscumpespecialiștii
Social