A apărut o nouă fisură în Hawaii – VIDEO. Zona vulcanului Kilauea este evacuată!

Publicat:

O nouă fisură masivă prin care au fost expulzate pietre şi magmă a apărut, duminică, în zona vulcanului Kilauea din Hawaii, ameninţând locuinţele din apropiere şi determinând autorităţile să ordone noi evacuări, informează Reuters, potrivit agerpres.

Fisura activă pe la capetele căreia se preling magmă şi fum este cea de-a 17-a care s-a format în zona vulcanului de la erupţia acestuia, pe 3 mai.


Citeşte şi: Cuvântul Londrei ar putea pierde din valoare asupra politicii de securitate şi apărare a UE

În ultimele zece zile, circa 37 de clădiri au fost distruse şi aproape 2.000 de persoane au fost evacuate.

Văzută din elicopter, fisura măsoară aproximativ 300 de metri lungime şi se numără printre cele mai mari care au brăzdat zona de la poalele vulcanului Kilauea, cu o înălţime de 1.200 de metri, în vârful căruia se află un lac de lavă.

”Este un zgomot aproape constant, asemănător cu cel al unui (avion Boeing) 747, intercalat cu explozii asurzitoare care cutremură pământul, prin care sunt aruncate bombe de lavă de 45 de kilograme la 30 de metri în aer”, a declarat Mark Clawson, în vârstă de 64 de ani, care locuieşte mai sus de ultima fisură apărută, însă sfidează ordinul de evacuare primit.

Mai aproape de vârf, în cartierul Leilani Estates, cu aproximativ 1.500 de locuitori, în prezent evacuat, exploziile se aud de la distanţă pe măsură ce aburul se ridică din fisurile apărute în mijlocul drumurilor. Marginea umflată a uneia dintre fisuri a distrus o clădire, lăsând în urmă metal îndoit.

Citeşte şi: Preşedintele indonezian cere înăsprirea legii antiterorism

În zonele în care emisiile de dioxid de sulf au devenit prea puternice, vegetaţia a devenit maro, iar copacii s-au uscat.

Serviciul american de prospectare geologică (USGS) a avertizat că fisurile s-ar putea produce în toată zona, iar reprezentanţii Apărării Civile au emis ordin de evacuare a persoanelor din Halekamahina Road, informându-i rămână alerţi în ceea ce priveşte emisiile de gaze şi erupţiile de lavă.

Între timp, prin restul fisurilor au continuat să iasă aburi şi fum care s-au ridicat deasupra caselor aflate în extremitatea estică a Insulei Mari din Hawaii.

În ciuda situaţiei critice, unele persoane, precum Clawson, au refuzat să-şi părăsească locuinţele, convinse că vor fi ocolite de dezastru.

”Urmărim bombele de lavă. Una a trecut prin acoperişul verandei unui vecin”, a spus el.

Garda Naţională din Hawaii a avertizat populaţia din zona costieră Lower Puna să se pregătească de evacuare, adăugând că oricine alege să rămână nu poate miza pe acţiunile de salvare. În această zonă nu a fost încă emis ordin de evacuare, însă acest lucru s-ar putea întâmpla dacă şoseaua principală din această zonă va fi deteriorată de fisuri.

Citeşte şi: MI5: Statul Islamic continuă să fie o ameninţare pentru Europa

”Le-am spus: ‘Evacuaţi dacă puteţi pentru că dacă trebuie să venim după voi să vă luăm ne vom pune în pericol echipele de intervenţie”, a declarat reporterilor maior Jeff Hickman. ”Ar putea exista un moment în care le vom spune echipelor de intervenţie: ‘Nu, nu puteţi merge”’, a adăugat acesta.

Explozia puternică produsă la începutul acestei luni în zona vulcanului Kilauea ar putea fi prima dintr-o serie mai violentă de erupţii, în urma cărora vulcanul ar putea arunca roci pe o distanţă de mai mulţi kilometri, iar oraşele din vecinătate ar putea fi acoperite de cenuşă vulcanică şi fum, a avertizat la sfârşitul săptămânii trecute USGS.

Kilauea, cel mai activ vulcan din Hawaii, a erupt la începutul acestei luni, iar un cutremur puternic a zguduit craterul în ziua următoare.

USGS a avertizat că mai multe erupţii violente s-ar putea produce începând cu mijlocul lunii mai, vulcanul urmând să proiecteze la distanţa de peste un kilometru roci cu greutate de mai multe tone, să arunce fragmente de rocă pe mai mulţi kilometri şi să acopere cu cenuşă zone aflate până la o distanţă de 32 de kilometri de crater.

Kilauea a fost activ în mod constant în ultimii 35 de ani. De obicei, vulcanul aruncă lavă bazaltică care se prelinge în ocean, însă, din când în când, activitatea sa se manifestă exploziv.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

VIDEO – Sărbătoarea de San Fermin a început la Pamplona

Sărbătoarea de San Fermin a început la Pamplona Cu o maree umană în alb şi roşu, oraşul Pamplona, din Nordul Spaniei, a deschis sâmbătă cele...

Un nou studiu demonstrează legătura dintre aerul poluat din copilărie și bronşita la adulţi

Un nou studiu demonstrează legătura dintre aerul poluat din copilărie și bronşita la adulţi Un studiu vine cu noi informaţii cu privire la legătura dintre...

Află în ce țară se află cea mai tânără bunică. Are doar 23 de ani

Află în ce țară se află cea mai tânără bunică. Are doar 23 de ani România este ţara care are cea mai tânără bunică, la...

Lavrov, despre alegerile din Franța: ‘Acest lucru nu aminteşte prea mult de o democraţie’

Lavrov, despre alegerile din Franța: 'Acest lucru nu aminteşte prea mult de o democraţie' Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat că alegerile legislative...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.