X

Apel al mass-media ucrainene către Volodimir Zelenski, favoritul în alegerile prezidenţiale

Mai multe media ucrainene de prim-plan au lansat marţi un apel către actorul de comedie Volodimir Zelenski, favoritul turului doi al alegerilor prezidenţiale de duminică în Ucraina, să se exprime în faţa presei pe care a ignorat-o în timpul campaniei sale, informează France Presse şi Interfax-Ukraina, potrivit Agerpres.

Într-o scrisoare deschisă, circa 20 de media şi asociaţii ale jurnaliştilor din Ucraina i-au cerut actorului şi umoristului, un novice în politică, să susţină o conferinţă de presă până joi pentru a răspunde la întrebări privind ‘viziunea sa de dezvoltare a ţării’ şi voinţa sa de a ‘da socoteală’ societăţii care îl alege.

Citește și : Zelenski, dat învingător în faţa lui Poroşenko în al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale în Ucraina(sondaj)

‘Cititorii, spectatorii şi ascultătorii noştri au, de asemenea, întrebări la care noi nu putem răspunde pentru că nu am avut ocazia de a dialoga direct cu Dumneavoastră’, adaugă semnatarii mesajului, care include televiziunea şi radioul public.

Fără niciun fel de experienţă politică, Volodimir Zelenski, 41 de ani, s-a impus în mod surprinzător în cursul acestor alegeri prezidenţiale, devansându-l lejer în primul tur pe preşedintele în exerciţiu Petro Poroşenko, care candidează pentru al doilea mandat în fruntea statului.

Un sondaj publicat marţi îl dă câştigător în al doilea tur de scrutin la 21 aprilie cu 72% din intenţiile de vot, la distanţă apreciabilă de rivalul său, Petro Poroşenko, creditat cu 25% din opţiuni, în rândul alegătorilor care şi-au clarificat preferinţele şi au declarat că vor merge la urne.

El nu a desfăşurat o campanie tradiţională: şi-a continuat turneul de stand-up, evitând mitinguri şi dezbateri, exprimându-se îndeosebi pe reţelele sociale şi a oferit doar câteva interviuri punctuale, ceea ce a provocat îndoieli cu privire la capacitatea sa de a conduce o ţară aflată în război şi care se confruntă cu grave dificultăţi economice.

Zelenski beneficiază de o acoperire foarte pozitivă din partea canalului de televiziune ‘1+1’ al controversatului oligarh Igor Kolomoiski, actorul fiind acuzat că ar fi o marionetă a acestuia. Unii comentatori de la Kiev susţin că dacă Igor Kolomoiski nu ar fi finanţat primele unităţi militare care au mers să lupte împotriva rebelilor proruşi din estul Ucrainei, regiunea estică a ţării s-ar fi aflat în prezent în totalitate sub controlul acestora, conform unor media ucrainene.

Citește și : Tripoli susţine că ‘nu există niciun acord pentru a menţine migranţii în Libia’

‘Deoarece ne ignoraţi întrebările şi cererile noastre de interviuri, nu ne putem îndeplini misiunea noastră’ de informare a societăţii, scriu media semnatare ale acestui apel, care solicită ‘respectarea jurnaliştilor şi a societăţii civile – motorul tuturor reformelor’ în ţară de la revoluţia prooccidentală din Maidan în 2014.

Susţinătorii lui Zelenski văd în el un chip nou într-un peisaj politic marcat de numeroase scandaluri.

Aceştia îi reproşează lui Porolenko lentoarea progreselor în lupta împotriva corupţiei şi incapacitatea sa de a pune capăt conflictului cu separatiştii proruşi în Donbas, soldat cu 13.000 de morţi în cinci ani.

Tags: Petro PoroşenkopresedinteprezidenţialesondajucrainaVolodimir Zelenski
Categorii: Diaspora