Apele din sudul Noii Zeelande, afectate de un val de căldură marină

Publicat:

Apele din jurul Insulei de Sud din Noua Zeelandă sunt cu până la 6 grade Celsius mai calde decât în mod obişnuit din cauza schimbărilor climatice, a fenomenului meteorologic La Nina şi a unei serii de sisteme de presiune ridicată, au anunţat oamenii de ştiinţă, transmite luni Reuters, potrivit agerpres.

Oceanograful Joao de Souza din cadrul Metservice, care face parte din Proiectul Moana, a declarat că temperatura apelor din sudul Insulei de Sud au depăşit cu mult valorile normale pentru această perioadă a anului. În Fiordland, apele erau cu 6 grade Celsius mai calde decât în mod obişnuit.


Citeşte şi: Au fost găsite cutiile negre ale avionului prăbuşit în Nepal – Black News

Potrivit Proiectului Moana, temperaturile apelor de pe coasta de vest a Insulei de Sud sunt în prezent cu 4 grade Celsius peste valorile medii.

Aceste temperaturi vor avea consecinţe semnificative pentru un ecosistem care este clădit sau adaptat la apele reci, a spus oceanograful. “Întotdeauna vor fi învingători şi învinşi”, a declarat el, adăugând că speciile marine care nu îşi pot schimba locaţia vor fi probabil mai afectate.

Noua Zeelandă a cunoscut anul trecut o serie de valuri de căldură marine. Un astfel de val de caniculă din Fiordland a dus la albirea severă a speciilor native de bureţi. De asemenea, exemplare de specii comune în regiunile cu ape mai calde din Noua Zeelandă au fost semnalate mai departe spre sud.

Vezi şi: Barajele rutiere continuate la o zi după prelungirea stării de urgenţă în Peru – VIDEO – Black News

De Souza a declarat că cercetările au indicat că nu doar temperaturile apelor de suprafaţă sunt în creştere, ci şi a celor de la 100 de metri adâncime, ceea ce înseamnă că valul de căldură marin afecta inclusiv speciile care trăiesc în ape mai adânci.

Valul de căldură marină vine în contextul în care fenomenul meteorologic La Nina a provocat creşterea temperaturilor peste valorile obişnuite în regiunea Insulei de Sud din Noua Zeelandă. Acest fenomen, alături de sistemele de presiune ridicată şi de schimbările climatice, a reprezentant unul dintre cei trei factori ai valului de căldură, a spus de Souza. El a adăugat că, potrivit prognozelor, temperaturile marine vor continua să se situeze peste valorile normale până cel puţin în aprilie. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Dieta vegană vs. cea pe bază de carne: experimentul unor gemeni

Dieta vegană vs. cea pe bază de carne: experimentul unor gemeni Având în vedere faptul că pe rețelele de socializare circulă numeroase diete care promit...

Microplasticele afectează fertilitatea bărbaților. Care sunt sursele prin care ajung în organism (studiu)

Microplasticele afectează fertilitatea bărbaților. Care sunt sursele prin care ajung în organism (studiu) Infertilitatea, adică imposibilitatea de a obține o sarcină după un an de...

Forțele rusești atacă brutal în Ucraina: noua tactică îi înspăimântă inclusiv pe ucraineni (BBC)

Forțele rusești atacă brutal în Ucraina: noua tactică îi înspăimântă inclusiv pe ucraineni (BBC) Pe linia frontului, soldații ucraineni folosesc un termen dur pentru a...

Radu Marian sare în apărarea lui Nantoi: ‘Vă rog să nu mai denaturați atâta adevărul și vorbele colegilor’

Radu Marian sare în apărarea lui Nantoi: 'Vă rog să nu mai denaturați atâta adevărul și vorbele colegilor' Discuții pe tonuri înalte în ședința de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.