X

Apele Pământului pierd rapid oxigen. Aceasta este una dintre cele mai mari amenințări la adresa sistemului de susținere a vieții de pe planetă

Apele Pământului pierd rapid oxigen. Aceasta este una dintre cele mai mari amenințări la adresa sistemului de susținere a vieții de pe planetă

O echipă de oameni de știință condusă de ecologistul Kevin Rose de la Rensselaer Polytechnic Institute din SUA a declarat că rezervele de oxigen dizolvat din oceanele Pământului se epuizează rapid. Potrivit acestora, aceasta este una dintre cele mai mari amenințări la adresa sistemului de susținere a vieții de pe planetă, relatează Science Alert.

Atât oxigenul atmosferic este important pentru animale și oameni, cât și oxigenul dizolvat (OD) este esențial pentru ecosistemele acvatice, atât de apă dulce, cât și marine. Miliarde de oameni din întreaga lume depind de apă pentru hrană și mijloace de subzistență, astfel încât faptul că ecosistemele acvatice pierd oxigen este un motiv de îngrijorare, potrivit stiripesurse.

Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

Oamenii de știință propun adăugarea deoxigenării apei pe lista „liniilor roșii” care descriu pragurile „în cadrul cărora omenirea poate continua să se dezvolte și să prospere pentru generațiile viitoare”. În prezent, liniile roșii planetare sunt schimbările climatice, acidificarea oceanelor, diminuarea stratosferică a stratului de ozon, interferența cu ciclurile globale ale fosforului și azotului, ratele de pierdere a biodiversității, utilizarea globală a apei dulci, schimbarea sistemului terestru, încărcarea cu aerosoli și poluarea chimică.

Autorii noului studiu insistă asupra faptului că această listă nu include una dintre cele mai importante constrângeri asupra Pământului.

„Deoxigenarea observată a ecosistemelor marine și de apă dulce de pe Pământ este un proces limită planetar suplimentar care este esențial pentru integritatea sistemelor ecologice și sociale ale Pământului și care reglează și răspunde la schimbările în curs de desfășurare ale altor procese limită planetare. Pragurile critice corespunzătoare ale oxigenului se apropie într-un ritm comparabil cu cel al altor procese limită planetare”, scriu autorii în studiul lor.

Cauze și efecte

Concentrația de oxigen dizolvat în apa potabilă este în scădere din mai multe motive. De exemplu, încălzirea apelor nu mai poate reține la fel de mult oxigen ca înainte. Gazele cu efect de seră cresc din ce în ce mai mult temperatura aerului, astfel încât apele de suprafață sunt din ce în ce mai puțin capabile să rețină acest element vital.

În plus, oxigenul dizolvat poate fi absorbit de viața acvatică mai repede decât este refăcut de ecosisteme. Înmulțirea algelor și proliferarea bacteriilor cauzate de afluxul de substanțe organice și nutritive sub formă de îngrășăminte agricole și menajere, ape uzate și deșeuri industriale absorb rapid oxigenul dizolvat disponibil.

În cele mai grave cazuri, oxigenul este atât de redus încât microbii se sufocă și mor, luând adesea cu ei specii mai mari. Populațiile microbiene care nu au nevoie de oxigen se hrănesc apoi cu cantitățile mari de materie organică moartă, crescând la o asemenea densitate încât reduc cantitatea de lumină și limitează fotosinteza. Ca urmare, întreaga masă de apă este atrasă într-un ciclu sufocant numit eutrofizare.

Citește și : Comisia Europeană a dat alerta economică: Turismul în UE s-ar putea prăbuși din cauza încălzirii globale

Deoxigenarea apei este cauzată și de o creștere a diferenței de densitate dintre straturile coloanei de apă. Acest lucru se datorează faptului că straturile superioare se încălzesc mai repede decât cele mai adânci, precum și datorită topirii ghețarilor, care reduce salinitatea de suprafață a oceanului.

Și cu cât aceste straturi sunt mai definite, cu atât există mai puțină mișcare între ele, ceea ce poate duce la o încetare a ventilației în zonele de apă cele mai adânci.

Oamenii de știință au atras atenția că încălzirea oceanelor lumii duce la răspândirea algelor dăunătoare în regiunile polare ale planetei. De exemplu, în 2022, Strâmtoarea Bering a fost afectată de o floare de organisme toxice care a dus la intoxicații cu scoici.

Tags: oxigenplaneta
Diverse