Apele subterane din bazinul Amazonului conţin “concentraţii prea mari de arsenic, mangan şi aluminiu”

Publicat:

Apele subterane din bazinul Amazonului, folosite frecvent de populaţiile locale ca apă potabilă, conţin “concentraţii prea mari de arsenic, mangan şi aluminiu”, avertizează un studiu internaţional prezentat miercuri la Viena, relatează EFE, conform agerpres.

Studiul realizat de o echipă de cercetători din Elveţia, Peru şi Brazilia cu sprijinul Fundaţiei Naţionale Elveţiene pentru Ştiinţă şi Centrul de Cooperare şi Dezvoltare al Institutului Politehnic Federal din Lausanne a fost prezentat la Adunarea Generală a Uniunii Europene de Geoştiinţe (EGU) care se desfăşoară la Viena.


Citește și : În ciuda tuturor promisiunilor, mii de cetăţeni UE riscă să-şi piardă statutul legal în UK după Brexit

“În multe locuri oamenii nu sunt conştienţi de acest lucru, deoarece de exemplu aluminiul nu dă nici gust şi nici culoare apei”, a declarat la o conferinţă de presă geologul Caroline de Meyer.

La analizarea acumulărilor de apă din peste 250 de puncte, echipa a detectat concentraţii de arsenic “de peste 70 de ori mai mari” decât maximumul de 10 micrograme recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

În cazul manganului, cantităţile detectate erau de 15 ori mai mari celor recomandate, în timp ce prezenţa aluminiului era de trei ori mai mare.

Multe sate din zonă şi numeroase ONG-uri prezente la faţa locului recurg la apa subterană ca alternativă la cea poluată din Amazon, însă noul studiu relevă că nu este o soluţie adecvată.

Totuşi cercetătorii notează că substanţele poluante din apele subterane sunt de origine ‘geogenetică’, deoarece rezultă din procese geologice naturale nu din poluarea industrială.

Apa conţine nu doar arsenic ci şi fier care îi conferă o culoare roşiatică atunci când intră în contact cu aerul.

Citește și : „Să se înceapă distrugerea armelor chimice. A celor americane” propune MAE rus

Din fericire din acest motiv oamenii lasă apa de pe o zi pe alta, iar sedimentele de fier se depun pe fund odată cu arsenicul, au precizat experţii.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Reducerea consumului de carne procesată ar putea avea beneficii semnificative pentru sănătate

Reducerea consumului de carne procesată ar putea avea beneficii semnificative pentru sănătate Reducerea consumului de carne procesată cu aproximativ o treime ar putea preveni peste...

Cum a distrus Generația Z flirtul. Mesajele pe rețelele de socializare, noua metodă de ‘agățat’

Cum a distrus Generația Z flirtul. Mesajele pe rețelele de socializare, noua metodă de 'agățat' Nici flirtul nu mai este ce era cândva. În era...

Dorin Recean,întrevedere cu Stella Kyriakides, comisara europeană pentru sănătate și siguranță alimentară

Dorin Recean,întrevedere cu Stella Kyriakides, comisara europeană pentru sănătate și siguranță alimentară Cooperarea moldo-comunitară în vederea consolidării sistemului național de sănătate, precum și evoluțiile pe...

Maia Sandu, întrevedere cu comisara europeană pentru sănătate și siguranță alimentară

Maia Sandu, întrevedere cu comisara europeană pentru sănătate și siguranță alimentară Președinta Maia Sandu a avut astăzi o întrevedere cu Stella Kyriakides, comisara europeană pentru...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.