X

Apelul premierului armean ‘paralizează’ activitatea tribunalelor din Erevan

Zeci de manifestanţi au blocat luni intrările în tribunalele din capitala Armeniei, Erevan, la apelul premierului reformator Nikol Pashinyan, care i-a acuzat pe judecătorii acestui stat din Caucazul de Sud de obedienţă politică, potrivit AFP, transmite şi agerpres.

Într-un apel lansat duminică seara, Nikol Pashinyan le-a cerut armenilor ‘să blocheze tribunalele în toată ţară ca nicio persoană să nu poată intra’, după ce un tribunal din Erevan l-a eliberat din arest preventiv pe fostul preşedinte Robert Kocearian, acuzat de orchestrarea unei lovituri de stat în 2008.

Citeşte şi: Trump ameninţă Iranul: ‘Dacă vrea să se bată, va fi sfârşitul oficial!’

‘Obiectivul nostru este crearea unui sistem judiciar independent în Armenia’, a afirmat Nikol Pashinyan, venit la putere după mai multe săptămâni de manifestaţii care au dus la demisia fostului preşedinte Serge Sarkisian.

Sfidând ploaia, mai multe zeci de susţinători ai premierului s-au reunit în faţa Curţii Constituţionale şi a tribunalului municipal din Erevan la primele ore ale zilei, potrivit unui jurnalist AFP.

Procesul lui Robert Kocearian, acuzat de lovitură de stat care a dus la manifestaţii soldate cu victime în 2008, a început săptămâna trecută la Erevan. El este acuzat de ‘răsturnare a ordinii constituţionale’ pentru că – potrivit acuzării – a trucat alegerile prezidenţiale din 2008 în favoarea aliatului şi succesorului său desemnat Serge Sarkisian. După alegerile din 2008, confruntări violente s-au produs între poliţie şi susţinătorii opoziţiei, care au denunţat fraudarea scrutinului. Opt manifestanţi şi doi poliţişti şi-au pierdut viaţa atunci.

Citeşte şi: Gărzii Revoluţionare iraniane NU îi este frică de-un război cu americanii

Kocearian a fost arestat în iulie 2018, dar apoi eliberat pentru scurt timp şi din nou arestat în decembrie. Sâmbătă, un tribunal din Erevan l-a eliberat din arest preventiv.

Ales prim-ministru în luna mai anul trecut, în urma unor ample acţiuni de protest, Nikol Pashinyan a promis importante reforme democratice şi economice în acest stat cu 3 milioane de locuitori. El a promis într-un discurs programat pentru luni să detalieze ‘cea de-a doua şi cea mai importantă etapă a revoluţiei’. 

Tags: armeniaerevanNikol PashinyanRobert Koceariantribunale
Categorii: Știrile zilei