Apeluri la demisia ministrului german al Familiei, Franziska Giffey, acuzată de plagiat

Publicat:

Franziska Giffey, ministrul german al Familiei, acuzată că şi-a plagiat o parte din teza de doctorat, a anunţat că va renunţa la titlul de doctor, dar sâmbătă continua să fie vizată de apeluri la demisie, comentează AFP, scrie agerpres.  

Scandalul o afectează din 2019 pe Franziska Giffey, ministru în guvernul cancelarului Angela Merkel, stea în ascensiune a partidului social-democrat SPD şi candidată în 2021 la primăria Berlinului.


Citește și : Google, amendată în Turcia cu 25 milioane de dolari pentru abuz de publicitate online

În vârstă de 42 de ani, ea este acuzată de platforma colaborativă VroniPlag Wiki că şi-a plagiat o parte din teza în ştiinţe politice din 2010, consacrată funcţionării Europei şi susţinută la Universitatea Liberă din Berlin.

Conform site-ului, 49 din cele 265 de pagini ale tezei sunt suspectate de plagiat, care variază de la citate unde nu sunt atribuiţi autorii şi până la copy-paste din alte lucrări.

Franziska Giffey, care continuă să nege că ar fi plagiat, a încercat totuşi vineri să aplaneze scandalul şi a anunţat universitatea că renunţă la titlul de “doctor”, extrem de important în Germania, pentru a evita “noi daune” pentru familie, acţiunea sa politică şi partidul său.

Universitatea şi-a dat acordul în 2019 pentru ca ministrul să îşi păstreze titlul de “doctor”, dar i-a aplicat o sancţiune.

Anunţul a relansat sâmbătă apelurile ca ea să demisioneze, transmise de diferite partide.

“Dacă se va dovedi că a trişat, singurul lucru de făcut este demisia”, a declarat pentru Bild vicepreşedintele partidului liberal FDP, Wolfgang Kubicki.

Predecesorul ei în postul de primar al popularului cartier berlinez Neukölln, Heinz Buschkowsky (SPD), a spus la rândul său că Franziska Giffey nu are altă opţiune “decât să îşi asume consecinţele pe care ea însăşi le-a anunţat în urmă cu un an”. Ea a spus atunci că va demisiona dacă îi va fi retrasă diploma.

Vicepreşedintele grupului parlamentar conservator CDU/CSU, Arnold Vaatz, a spus că respectă decizia ministrului, dar că este “extrem de curios” să vadă dacă “se vor aplica regulile ca în cazurile Guttenberg şi Schavan”.

Citește și : Casa Albă se pregăteşte pentru un al doilea mandat al lui Donald Trump

Miniştrii conservatori ai Apărării, Karl-Theodor zu Guttenberg, şi Educaţiei, Annett Schavan, au fost nevoiţi să demisioneze în 2012, respectiv 2013, în urma unor acuzaţii similare.

Actuala preşedintă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, acuzată în 2015 de site-ul VroniPlag Wiki, a fost disculpată de Universitatea de Medicină din Hanovra, în ciuda unor “lacune evidente” în atribuirea unor referinţe.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Festivalul ‘DOR de Chișinău’: Moldovenii din diasporă s-au bucurat de un spectacol de excepție

Festivalul 'DOR de Chișinău': Moldovenii din diasporă s-au bucurat de un spectacol de excepție Primăria Chișinău a organizat în premieră Festivalul „DOR de Chișinău”, un...

‘Diaspora Plantează Acasă’: Moldovenii din străinătate, invitați să planteze 11 hectare de pădure în satul Răzeni

'Diaspora Plantează Acasă': Moldovenii din străinătate, invitați să planteze 11 hectare de pădure în satul Răzeni Ministerul Mediului al Republicii Moldova, în colaborare cu Biroul...

Zilele Diasporei, desfășurate în localități din toate colțurile țării

Zilele Diasporei, desfășurate în localități din toate colțurile țării Zilele Diasporei, organizate tradițional în Republica Moldova în luna august, sunt marcate în zeci de localități din...

Zilele Diasporei: Lista evenimentelor și activităților organizate în perioada 14 – 23 august

Zilele Diasporei: Lista evenimentelor și activităților organizate în perioada 14 – 23 august Cetățenii reveniți acasă din diasporă sunt invitați să participe, în perioada 14...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.