X

Apetitul de tequila al Europei agravează o criză de agave

Shubham Walavalker, un barman de 24 de ani dintr-un bar londonez nu poate turna suficient de repede tequila pentru a ţine pasul cu apetitul clienţilor pentru această băutură, transmite Reuters, potrivit agerpres.

“Cu siguranţă epuizăm stocurile în fiecare weekend”, spune Shubham Walavalker.

Citeşte şi: Adunarea Generală a ONU cere retragerea Rusiei din Ucraina – Black News

Cererea de tequila, o băutură spirtoasă obţinută din sucul agavelor crescute în anumite zone din Mexic, a explodat în Europa. Volumul exporturilor spre Spania a crescut cu 90% anul trecut, spre Franţa cu 73%, spre Marea Britanie cu 68% şi spre Germania cu 60%, potrivit Consiliului reprezentativ al tequilei din Mexic, depăşind cu mult ritmul de creştere la nivel mondial, de 23%.

Chiar dacă este încă departe de a ataca serios poziţia dominantă ocupată în Europa de whisky, rom sau gin, tequila a reuşit totuşi să cucerească un cap de pod important şi este băutura spirtoasă cu cel mai puternic ritm de creştere, potrivit lui Jose Cuervo, comerciant la Proximo Spirits.

Însă această creştere explozivă are şi consecinţe nedorite. Cererea din Europa a agravat o criză de agave, o plantă nativă din regiunea Jalisco din Mexic din care este produsă tequila. Pentru o mare parte din ultimele două decenii, costul unui kilogram de agave a evoluat între 5 şi 7 pesos mexicani (0,27-0,37 dolari), însă în ultimii ani a explodat şi la finele lui 2022 a atins un maxim de 31 de pesos, susţine firma de cercetare Bernstein.

Prognozele actuale pentru finalul anului 2023 sunt de 28 de pesos pentru un kilogram, însă analistul Trevor Stirling a avertizat că cererea a continuat, în mod suprinzător, să crească. “Este o problemă de cerere şi ofertă. Există un deficit semnificativ de agave în industria de tequila”, spune Trevor Stirling.

Consumatorii din Europa au plătit un preţ cu aproape 16% mai mare pentru tequila în magazine în luna decembrie 2022 comparativ cu aceeaşi lună din 2021, în timp ce preţurile la whisky au crescut cu 6%, iar cele la votcă au crescut cu 5%, potrivit firmei de cercetare de piaţă NielsenIQ. Preţurile la gin au rămas nemodificate.

“Plantele s-au scumpit, la fel ca şi aducerea lor din Mexic”, spune Robyn Evans, manager la Hacha agaveria, un bar din estul Londrei specializat în tequila şi mezcal.

Cererea europeană de tequila în anul 2022 nu este un fenomen excepţional, susţin unii analişti care subliniază că această băutură a câştigat elan treptat de-a lungul anilor şi a impulsionat de izolarea la domiciliu în timpul pandemiei. Exporturile spre Marea Britanie, Germania, Franţa şi Spania au crescut, în medie, cu 60% în 2021, chiar înainte de saltul mai mare de 73% înregistrat anul trecut, potrivit Consiliului reprezentativ al tequilei din Mexic.

Citeşte şi: Zelenski recunoaşte că situaţia militară din sudul Ucrainei este destul de periculoasă – Black News

Michael Merolli, director pentru afacerile cu tequila la grupul Pernod Ricard, precizează că sunt mult mai puţine mărci de tequila în Europa decât în SUA, unde piaţa este mult mai matură şi mai competitivă, şi noi mărci apar în fiecare săptămână. Potrivit lui Merolli, “premiumizarea”, o strategie în cadrul căreia mărcile pun accent pe calitate şi exclusivitate, a contribuit şi ea la majorarea preţurilor.

Unii jucători din industrie cred că abia peste câţiva ani va fi rezolvată criza de agave, o plantă care are nevoie de aproximativ şapte ani pentru a se maturiza înainte de a putea fi recoltată. Agavele care au fost plantate în urmă cu câţiva ani vor fi gata de recoltare, spune Luis Fernando Felix, director pentru SUA şi Canada la Proximo Spirits, subsidiara grupului mexican Becle, care se ocupă de distribuţia mărcii Jose Cuervo. “Peste aproximativ doi ani, preţul agavelor va scădea pentru că oferta va fi mai mare decât cererea”, a adăugat Luis Fernando Felix. 

Tags: AgavemexicPernod Ricardregiunea Jaliscotequila
Categorii: Știrile zilei