X

Aplicarea acordului de exceptare de vize între Emirate şi Israel, amânată din cauza pandemiei

Emiratele Arabe Unite (EAU) au amânat punerea în aplicare a acordului de exceptare de vize încheiat cu Israel, după ce acest stat a decis să impună plasarea în carantină a oricărei persoane sosite din Emirate, ca măsură preventivă în contextul pandemiei de COVID-19, transmite luni Reuters, citând surse oficiale israeliene, potrivit agerpres.

Renunţarea la vize a fost un element central în acordul din 15 septembrie care a oficializat normalizarea relaţiilor dintre Israel şi EAU.

Potrivit Ministerului israelian de Externe, măsura de abolire a vizelor urma să intre în vigoare de la 13 februarie, după ce a fost ratificată de Abu Dhabi miercurea trecută.

Ministerul a comunicat însă că omologul din Emirate a ‘suspendat’ acordul privind vizele până la 1 iulie, ‘având în vedere eforturile de oprire a răspândirii coronavirusului’.

Cetăţenii din cele două state pot obţine vize prin intermediul companiilor aeriene ale ţărilor lor, aşa cum au procedat zeci de mii de la încheierea acordului de normalizare a relaţiilor.

Anunţul de luni survine după decizia prin care Ministerul israelian al Sănătăţii a impus ca orice persoană sosită din Emirate să fie trimisă în carantină pentru 10-12 zile într-un motel dedicat acestui scop şi gestionat de armată.

Israelul exceptase anterior Emiratele de pe lista ţărilor ‘roşii’. EAU, cu o populaţie de 9 milioane de locuitori, constată în această lună o creştere a numărului de infectări cu coronavirus, care au depăşit pentru prima dată pragul zilnic de 3.000.

Statul Israel, cu o populaţie de dimensiuni similare, se luptă cu epidemia chiar dacă implementează unul din cele mai accelerate programe de vaccinare din lume. Ministerul Sănătăţii a raportat peste 5.000 de cazuri noi pe zi în ultima săptămână.

Tags: covid-19EAUEmiratele Arabe Uniteisrael
Categorii: Sinteze