Aplicații complexe la protecția civilă desfășurate în raionul Rezina

Publicat:

Aplicații complexe la protecția civilă desfășurate în raionul Rezina

Astăzi, 27 septembrie 2024, au fost desfășurate aplicații complexe la protecția civilă cu genericul „Acțiunile organelor de conducere și forțelor protecției civile ale raionului Rezina la organizarea lichidării consecințelor cutremurului, inundației catastrofale, avariilor de producție și epizootiilor”.
Potrivit scenariului, în această dimineața pe teritoriul Republicii Moldova s-a produs un cutremur de pământ, care a generat deteriorări ale caselor și blocurilor de locuit și a drumurilor, fiind înregistrate accidente rutiere cu victime multiple. De asemenea, au fost raportate incendii, dar și distrugeri ale digurilor de protecție ale bazinelor acvatice.
În acest sens, au fost ridicate pe alertă serviciile de urgență, responsabile de gestionarea situației critice, fiind convocată Comisia Situațiilor Excepționale, cu instituirea Punctului Teritorial de Dirijare a acțiunilor.
Conform programului au fost stabilite mai multe locații pe teritoriul raionul Rezina, unde echipele specializate au intervenit pentru a lichida consecințele situaților excepționale.
Potrivit scenariului, prima locație a fost la bazinul acvatic din localitatea Țareuca, unde în urma seismului s-a deteriorat albia iazului, fiind un risc de inundație. Astfel, salvatorii IGSU în comun cu forțele protecției civile au fost implicați în acțiuni de fortificare a digului de protecție.
O altă locație a fost în orașul Rezina, unde s-a produs un accident de circulație, cu implicarea unui microbuz de rută cu pasageri. La fața locului, salvatorii au efectuat descarcerarea persoanelor blocate, iar echipajele medicale au acordat ajutor primar victimelor accidentului, care ulterior au fost transportate la spitalul raional, unde s-a asigurat organizarea triajului medical prespitalicesc în cazul unui flux masiv de victime. Tot în cadrul spitalului, a izbucnit un incendiu la un panou electric, iar pompierii au intervenit pentru lichidarea flăcărilor și evacuarea paciențelor din zona de risc.
De asemenea, în urma cutremurului au fost raportate victime prinse sub dărâmăturile blocurilor avariate. Astfel, formațiunile protecției civile, serviciile de urgență în comun cu salvatorii au desfășurat lucrări de salvare-deblocare a sinistraților de la înălțime și de sub dărâmături, au acordat primul ajutor victimelor, dar și au evacuat populația în zone sigure. Mai mult, pompierii au fost implicați în acțiuni de localizare și lichidare a incendiilor izbucnite, iar în comun cu serviciile abilitate au întreprins acțiuni de lichidarea a scurgerilor de gaze și de restabilire a liniilor de gazoduct.
Tot în cadrul aplicațiilor formațiunile protecției civile în comun cu serviciile de urgență au întreprins măsuri de cercetare, de stabilire a originii infecției și instalare a punctului de control sanitar, în urma apariției focarelor de gripă aviară în orașul Rezina.
Aplicațiile sunt organizate conform planului calendaristic al Hotărârii de Guvern nr. 937 din 29.11.2023 cu privire la măsurile de pregătire în domeniul protecției civile a Republicii Moldova pentru anul 2024, având drept scop perfecționarea și exersarea capacităților de conducere a autorităților publice locale și structurilor cu atribuții în managementul situațiilor excepționale, precum și a modului de planificare și desfășurare a acțiunilor specifice pe baza unor scenarii posibile și realiste.


URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ce este referendumul și cum funcționează

Ce este referendumul și cum funcționează Imaginați-vă că sunteți elev de liceu și că în clasa voastră sunt mai mulți colegi care vor o lecție...

Andrei Năstase s-a lansat în campania electorală pentru șefia statului

Andrei Năstase s-a lansat în campania electorală pentru șefia statului Candidatul la funcția de șef de stat, Andrei Năstase, desemnat de un grup de cetățeni,...

Șoferi de microbuz depistați la vamă cu piese auto pe care intenționau să le transporte ilicit

Șoferi de microbuz depistați la vamă cu piese auto pe care intenționau să le transporte ilicit Cazurile au fost documentate de funcționarii postului vamal Leușeni,...

Atenție la ciuperci! Autoritățile avertizează asupra unui val de intoxicații

Atenție la ciuperci! Autoritățile avertizează asupra unui val de intoxicații Numărul cazurilor de intoxicații cu ciuperci în rândul populației este în creștere, îndeosebi în perioada...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.