X

Aplicații complexe la protecția civilă în raionul Orhei

Aplicații complexe la protecția civilă în raionul Orhei

Astăzi, 13 septembrie 2024, au fost desfășurate aplicații complexe la protecția civilă cu genericul „Acțiunile organelor de conducere și forțelor protecției civile ale raionului Orhei la organizarea lichidării consecințelor cutremurului, inundației catastrofale, avariilor de producție, accidentelor majore care implică substanțe periculoase și epizootiilor”.
Conform scenariului, în această dimineață pe teritoriul Republicii Moldova s-a produs un cutremur de pământ la o distanță aproximativă de 250 km de la teritoriul raionului Orhei. În urma seismului au fost raportate incendii, deteriorări ale caselor și blocurilor de locuit, dar și a drumurilor, fiind înregistrate accidente rutiere cu multiple victime, au fost distruse diguri de protecție ale bazinelor acvatice. De asemenea, au fost deteriorate liniile de comunicație, liniile de energie electrică și gaze.
În acest sens, au fost ridicate pe alertă serviciile de urgență, fiind convocată Comisia Situațiilor Excepționale cu instituirea punctului de dirijare a acțiunilor, pentru ameliorarea și gestionarea situației create.
În cadrul aplicațiilor, salvatorii IGSU în comun cu forțele protecției civile au fost implicați în acțiuni de fortificare a digului de protecție a iazului din localitatea Pelivan, pentru prevenirea inundațiilor în zona afectată.
De asemenea, echipajele medicale în comun cu poliția, dar și angajații IGSU au intervenit de urgență la lichidarea consecințelor unui accident de circulație, cu implicarea unui microbuz de rută cu 20 de pasageri, produs în orașul Orhei. La fața locului, forțele implicate au acordat ajutor medical primar victimelor accidentului, care ulterior au fost transportate la spitalul raional, unde s-a asigurat organizarea triajului medical prespitalicesc în cazul unui flux masiv de victime.
Totodată, pompierii în comun cu forțele protecției civile și serviciile de urgență au desfășurat lucrări de salvare-deblocare și lichidare a consecințelor seismului în cadrul unui centru comercial cu trei nivele din orașul Orhei. Aici, echipajele antrenate au salvat sinistrații de la înălțime și de sub dărâmături, au acordat primul ajutor victimelor, dar și au evacuat populația în zone sigure. Mai mult, pompierii au fost implicați în acțiuni de localizare și lichidare a incendiilor izbucnite, iar serviciile abilitate au restabilit liniile de comunicații, apeduct, gazoduct și energie electrică.
Scenariul aplicațiilor a prevăzut și apariția focarelor de gripă aviară în localitatea Pelivan. Astfel, după depistarea focarului de gripă aviară, au fost întreprinse măsuri de cercetare, de stabilire a originii infecției și instalare a punctului de control sanitar.
Aplicațiile complexe la protecția civilă au avut drept scop perfecționarea și exersarea capacităților de conducere a autorităților publice locale și structurilor cu atribuții în managementul situațiilor excepționale, precum și a modului de planificare și desfășurare a acțiunilor specifice, potrivit competențelor, pe baza unor scenarii posibile și realiste.
Aplicațiile sunt organizate conform planului calendaristic al Hotărârii de Guvern nr. 937 din 29.11.2023 cu privire la măsurile de pregătire în domeniul protecției civile a Republicii Moldova pentru anul 2024.
Tags: Aplicații complexeinundației catastrofaleorheisubstante periculoase
Social