X

Aportul ONU la activitatea Hamasului (editorial WSJ)

Aportul ONU la activitatea Hamasului

UNRWA a recunoscut în sfârșit că angajații ei au participat la pogromul din 7 octombrie.

ONU recunoaște în sfârșit, într-un mod cât mai evaziv cu putință, că Israelul a avut dreptate: angajați ai ONU au luat parte la atacul Hamas din 7 octombrie. Nu i-a luat decât 10 luni, răstimp în care UNRWA a făcut pe prostul, scrie THE WALL STREET JOURNAL, potrivit stiripesurse.ro.

Israelul furnizase numele a 19 angajați UNRWA implicați în masacrul din 7 octombrie. În urma unui raport al unui organ de control ONU, UNRWA i-a dat afară pe nouă dintre ei. ONU recunoaște că probele sunt „suficiente pentru a conchide” că respectivii nouă „e posibil să fi fost implicați în atacurile armate”. În cazul altor nouă a conchis că probele sunt „insuficiente”, însă nu trage nici un fel de concluzie finală. Un ultim nume a fost furnizat de Israel din greșeală și l-a retras.

Aportul ONU la activitatea Hamasului

Israelul consideră că probele sunt cât se poate de clare în cazul a 13 sau 14 angajați UNRWA, la restul depinzând de nivelul de certitudine cerut. UNRWA este în continuare dispusă să greșească și să angajeze potențiali teroriști care au participat la cel mai mare masacru de evrei de după Holocaust.

Agenția nu a fost reformată. „Nici măcar într-un singur caz nu a sesizat UNRWA Israelul că neutralitatea unei clădiri proprii a fost violată de combatanții Hamas”, a declarat Amir Weissbrod, responsabil cu problematica ONU la ministerul israelian de externe. „Nici măcar o singură dată în decursul întregului război.” Israelul descoperă mereu teroriști în clădirile UNRWA ori în subsolul lor.

Cei nouă angajați pe care UNRWA nu vrea să-i concedieze sunt membri ai Hamas și ai Jihadului Islamic – un lucru de care Israelul e absolut sigur. Israelul afirmă că 2.000 de angajați UNRWA sunt membri ai grupărilor teroriste, care nu includ și femeile. Acest lucru înseamnă că până la o treime din bărbații angajați de UNRWA în Fâșia Gaza sunt teroriști, fie ai Hamas, fie ai Jihadului Islamic. De ce sunt ei angajați în continuare, pe cheltuiala contribuabililor occidentali?

Aportul ONU la activitatea Hamasului

Pe 4 iulie Israelul i-a remis UNRWA o listă cu 108 de astfel de angajați, inclusiv cu numerele lor de identificare militară. Însă UNRWA refuză să accepte procedura de verificare a Israelului și pretinde pentru fiecare angajat în parte probe, adică informații care în Israel constituie secret de stat. UNRWA și-a pierdut controlul asupra propriilor angajați și clădiri. Ar trebui să admită acest lucru, însă ea se bazează pe faptul că europenii, care în cea mai mare parte au început s-o finanțeze din nou, vor închide ochii.

Esența problemei e aceea că UNRWA în sine constituie o violare a neutralității. Nu mai există pe lume nici o altă agenție pentru refugiați care îi împiedică pe oamenii de care are grijă să-și reia viața de la capăt, care îi menține pe acei refugiați îndoctrinați și dependenți de ea în tabere, de trei sau patru generații deja, în așteptarea zilei în care Israelul va fi nimicit „de la râu până la mare”.

Tags: Agenţia Naţiunilor Unite de sprijin şi lucrări pentru refugiaţii palestinieni din Orientul Apropiat (UNRWA)GazaisraelONU
Externe