Aproape 1.800 de ruşi au fost arestaţi la manifestaţiile pro-Navalnîi

Publicat:

Cel puţin 1.784 de persoane au fost reţinute la manifestaţiile organizate miercuri în circa 60 de oraşe din Federaţia Rusă pentru a cere eliberarea disidentului Aleksei Navalnîi, relevă portalul OVD-Info, specializat în monitorizarea reţinerilor la manifestaţii şi apărarea drepturilor acestora, potrivit EFE, AFP, Reuters şi agerpres.

Conform OVD-Info, care publică o listă cu numele şi prenumele persoanelor reţinute şi secţiile de poliţie la care acestea au fost conduse, datele culese nu sunt încă definitive.


Citeşte şi: Armata israeliană a BOMBARDAT Siria – Black News

Cele mai multe arestări (805) au fost operate la Sankt-Petersburg, al doilea oraş ca mărime din Rusia, unde au fost semnalate mai multe cazuri de violenţă din partea poliţiei. Urmează Ufa (Republica Başkortostan), cu 87 de persoane reţinute, şi Soci – staţiune pe coasta rusă a Mării Negre – unde au fost arestate 50 de persoane. Cel puţin 29 de arestări au fost operate la Moscova.

Protestele convocate de opoziţie au început – în funcţie de fusul orar – de la Vladivostok, în Extremul Orient rus, şi la Kaliningrad, la Marea Baltică. La Moscova s-a desfăşurat cea mai numeroasă acţiune de protest, la apelul opoziţiei răspunzând mii de persoane.

Potrivit autorităţilor ruse, la manifestaţii au participat pe ansamblul Rusiei circa 14.000 de persoane, dintre care 6.500 la Moscova şi 4.500 la Sankt-Petersburg.

Echipa lui Navalnîi a declarat că aceste cifre trebuie înmulţite cu zece. Aleksei Venediktov, cunoscut jurnalist şi redactor-şef al postului de radio Eho Moskvî, cu o linie echidistantă, a spus că între 10.000-15.000 de oameni s-au adunat la Moscova şi între 7.000-9.000 la Sankt-Petersburg.

‘Astăzi (miercuri) am văzut sute de mii de persoane minunate în toată Rusia şi peste hotare. Noi toţi cerem ca Navalnîi să fie tratat de medici calificaţi şi să fie eliberat’, a scris echipa lui Navalnîi pe contul său din Telegram, făcând o evaluare a zilei.

Purtătoarea de cuvânt a opozantului, Kira Iarmîş, a fost reţinută pentru zece zile. O altă colaboratoare a lui Navalnîi, avocata Liubov Sobol, a fost reţinută tot miercuri, în ziua în care preşedintele Vladimir Putin şi-a rostit discursul anual către Adunarea Federală (parlamentul bicameral), în care a avertizat Occidentul să nu treacă ‘liniile roşii’ cu Rusia, fără să spună vreun cuvânt despre opozantul aflat în greva foamei, a cărui soartă nelinişteşte Occidentul.

Manifestanţii adunaţi la Moscova au scandat ‘Libertate pentru Navalnîi!’ şi ‘Lăsaţi medicii să-l vadă!’. Soţia lui Navalnîi, Iulia, s-a alăturat protestatarilor care au scandat numele său. La multe din acţiunile de protest de miercuri, manifestanţii au scandat lozinci împotriva unui război cu Ucraina pe fondul mobilizării unor importante trupe ruse la graniţa cu ţara vecină.

Aliaţii lui Navalnîi sperau ca manifestaţiile convocate să fie cele mai ample din istoria modernă a Rusiei, într-o încercare de a convinge autorităţile să permită unor medici calificaţi să-l trateze pe disident. Dar participarea a fost mai redusă decât în ianuarie după reţinerea lui Navalnîi la sosirea la Moscova din Germania, unde primise îngrijiri după ce a fost otrăvit cu agent neurotoxic Noviciok în august în Siberia. Aceste proteste interveneau înainte de condamnarea sa la doi ani şi jumătate de închisoare într-un dosar de fraudă datând din 2014, despre care atât opozantul, cât şi Occidentul îl consideră ca motivat politic.

Principalii aliaţi ai lui Navalnîi, încarcerat şi în greva foamei din 31 martie, susţin că starea de sănătate a acestuia este foarte gravă.

Citeşte şi: India, ţara cu cele mai multe infectări zilnice la nivel mondial – Black News

Potrivit autorităţilor penitenciare şi avocaţilor săi, Navalnîi, care a cerut să fie consultat de un medic din afara închisorii în care să aibă încredere, a fost transferat într-o unitatea spitalicească (pentru bolnavii de tuberculoză) dintr-un alt penitenciar din regiunea Vladimir (100 km est de Moscova), unde primeşte un tratament pe bază de vitamine.

Opozantul (44 de ani) suferă de o dublă hernie de disc şi a pierdut 16 kg de când a ajuns în închisoare în februarie şi 9 kg de când a refuzat să mănânce.

Disputa cu privire la soarta lui Navalnîi este un alt punct critic în relaţiile tensionate ale Moscovei cu Occidentul şi aşa agravate de sancţiunile economice, scandaluri de spionaj, expulzări de diplomaţi şi mobilizarea de trupe ruse în apropierea frontierei cu Ucraina.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Zeci de tigri şi lei în captivitate au murit în Vietnam; a fost detectată gripă aviară

Zeci de tigri şi lei în captivitate au murit în Vietnam; animalele erau pozitive la gripă aviară Zeci de tigri şi lei în captivitate au...

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru)

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru) ''Singurătatea şi dependenţa de internet se vor numără printre principalele probleme de...

Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura nocturnă a Lunii

Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura nocturnă a Lunii Temperatura nocturnă a Lunii a scăzut semnificativ în timpul perioadei de izolare globală din primăvara anului 2020,...

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate Rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate. Decizia aparține unui tribunal din Argentina. Copiii celebrului...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.