X

Aproape 100.000 de migranţi africani se aflau în 2017 în Yemen, în pofida războiului şi a crizei umanitare (OIM)

Aproape 100.000 de migranţi, în principal din Cornul Africii, au plecat în 2017 din ţările lor pentru a ajunge în Yemen, în pofida războiului şi a crizei umanitare care face ravagii pe teritoriul yemenit, a indicat marţi Organizaţia Internaţională pentru Migraţii (OIM), relatează AFP, potrivit agerpres.

Circa 7.000 de migranţi intră în Yemen în fiecare lună şi numărul total al celor sosiţi în 2017 a ajuns la aproape 100.000, a precizat OIM într-un comunicat.

Citește și : Toată lumea aşteaptă cu sufletul la gură decizia lui Trump privind acordul nuclear cu Iranul

Refugiindu-se din cauza violenţelor şi a sărăciei din Cornul Africii, îndeosebi din Eritreea, Somalia şi Etiopia, migranţii respectivi speră să ajungă în ţări arabe din Golf mai prospere şi ajung pe mâna contrabandiştilor, a explicat organizaţia.

Odată ajunşi în Yemen, unde circa 10.000 de persoane au fost ucise în trei ani de război între forţele proguvernamentale şi rebelii houthi, cei mai norocoşi îşi găsesc de lucru clandestin, a indicat OIM. Cei mai puţin norocoşi sunt expuşi la rele tratamente, abuzuri sexuale şi violenţe.

Organizaţia Human Rights Watch (HRW) a publicat luna trecută un raport care afirmă că angajaţi ai guvernului yemenit ”au torturat, violat şi executat” migranţi şi solicitanţi de azil, într-un centru de detenţie pentru migranţi în Buraika, în provincia Aden (sud).

Citește și : Erdogan sare la gâtul francezilor care au semnat manifestul ‘contra noului antisemitism’

Migranţii deţinuţi în centru, folosit de la începutul lui 2017, nu primesc statutul de refugiat şi sunt deseori expulzaţi în masă, potrivit HRW. Agenţia ONU pentru refugiaţi a susţinut raportul.

Tags: migrantiOIMrazboiYemen
Categorii: Sinteze