X

Aproape 100 de replici ale recentelor seisme din Filipine, resimţite sâmbătă în sudul ţării

Aproape 100 de replici seismice au zguduit sâmbătă sudul statului Filipine, unde aproape 150.000 de persoane au fost afectate de o serie de cutremure puternice în ultimele trei săptămâni, au anunţat sâmbătă mai mulţi oficiali locali, citaţi de DPA, potrivit agerpres.

În total, 24 de persoane au fost ucise de trei seisme majore produse în regiunea sudică Mindanao începând din 16 octombrie, data la care primul cutremur, cu magnitudinea de 6,3, s-a produs în apropiere de oraşul Tulunan din provincia Cotabato, la aproximativ 1.000 de kilometri sud faţă de Manila.

Citește și : Turcia ameninţă că va trimite deţinuţii islamiști în ţările de origine

Acel seism a fost urmat de un cutremur cu magnitudinea 6,6, marţi, şi de un alt seism cu magnitudinea 6,5, în cursul zilei joi. Ambele epicentre au fost situate tot în apropiere de Tulunan.

“Din cauza magnitudinilor acestor seisme, replici uşoare sau moderate sunt aşteptate să se producă în zona epicentrului şi ar putea continua să apară timp de câteva zile sau chiar câteva săptămâni”, au anunţat specialiştii de la Institutul de Vulcanologie şi Seismologie din Filipine (Phivolcs).

Seismologii filipinezi au dezvăluit că au înregistrat aproape 100 de replici seismice în Mindanao, sâmbătă, cea mai puternică având magnitudinea 4,4 şi fiind localizată în apropiere de oraşul Sarangani din provincia Davao Occidental.

Unii dintre localnici şi-au instalat corturi şi alte adăposturi temporare în faţa locuinţelor lor. Alţii s-au îndreptat spre centre de evacuare, în contextul în care autorităţile filipineze i-au îndemnat pe rezidenţi să rămână în perioada următoare în aer liber din motive care ţin de siguranţă.

În total, 28.222 de structuri, inclusiv locuinţe, şcoli, unităţi medicale, sedii de companii private şi publice, drumuri şi poduri, au fost avariate sau distruse de ultimele două cutremure majore, a precizat Agenţia naţională de gestionare a dezastrelor naturale.

Şaptesprezece persoane au fost confirmate decedate în urma acestor două seisme şi alte şapte persoane şi-au pierdut viaţa în timpul cutremurului de pe 16 octombrie, a anunţat aceeaşi agenţie filipineză.

Citește și : Trump nu este primul care ‘se retrage la pensie’ în Florida, comentează ironic democraţii

Peste 500 de persoane au fost rănite în timpul celor trei cutremure de pământ.

Filipine se află în “Cercul de Foc al Pacificului”, o regiune în care se produc aproximativ 90% din totalul seismelor înregistrate pe Terra.

Precedentul cutremur major care a lovit această ţară a fost un seism cu magnitudinea de 7,1, care a ucis peste 220 de oameni în partea centrală a statului asiatic, în octombrie 2013.

În iulie 1990, mai mult de 2.400 de persoane au fost ucise în nordul insulei Luzon în urma unui seism cu magnitudinea 7,8, unul dintre cele mai puternice înregistrate vreodată în această ţară.

Tags: CotabatocutremurcutremurefilipineMindanaorepliciTulunan
Categorii: Știrile zilei