X

Aproape 1000 de candidați la alegerile din Liban. 100 sunt femei

Aproape 1.000 de candidaţi, dintre care o sută de femei, vor concura în alegerile legislative libaneze de la începutul lui mai, primul scrutin parlamentar după 9 ani în această ţară, informează miercuri agenţia ANI, preluată de AFP, potrivit agerpres.

Potrivit ANI, care citează Ministerul de Interne libanez, 976 de candidaţi, dintre care 111 femei (11,4% candidaţi) îşi vor disputa cele 128 de locuri din Camera Deputaţilor.

Citește și: Otrăvirea spionului rus provocă un val de reacții. Guvernul de la Londra se reunește de urgență

În 2009, în timpul ultimelor legislative din Liban, 12 femei şi-au înaintat candidaturile, dintr-un total de 706 de candidaţi.

După acel scrutin, Camera Deputaţilor şi-a prelungit în trei rânduri mandatul, din cauza tensiunilor în domeniul securităţii şi a unei paralizii politice legate în special de conflictul sirian.

Sistemul electoral din Liban, ţară a cărei Constituţie recunoaşte 18 comunităţi religioase, implică o repartizare egală a locurilor de parlamentari între creştini şi musulmani, o dispoziţie unică în lumea arabă.

O nouă lege electorală din 2017 a introdus sistemul proporţional în scrutinul legislativ şi a redus numărul de circumscripţii la 15. În fiecare dintre ele, locurile sunt repartizate între comunităţile religioase prezente în această ţară.

Citește și: ‘Călăul din Belarus’ a fost EXECUTAT

Candidaţii, care au trebuit să plătească opt milioane de lire libaneze (în jur de 4.250 de euro) pentru a se înregistra, trebuie să constituie liste, care să fie finalizate până la 26 martie. Cei care nu vor reuşi să finalizeze o listă completă vor fi descalificaţi, potrivit noii legi.

Concurenţa se anunţă severă în anumite circumscripţii, în special în cele din Beirut, unde 117 de candidaţi candidează pentru unul dintre cele 11 locuri disponibile.

În Liban, alegerile legislative sunt adesea influenţate de jocul puterilor regionale, cum sunt Arabia Saudită, Iranul sau Siria.

Tags: alegeriBeirutLiban
Categorii: Sinteze