X

Aproape 11.000 de hongkonghezi au fugit în Taiwan

Aproape 11.000 de locuitori din Hong Kong s-au mutat în 2020 în Taiwan, au anunţat autorităţile taiwaneze, citate miercuri de AFP, potrivit agerpres.

În total, 10.813 hongkonghezi au obţinut un document de şedere de scurtă durată în insulă în 2020, adică dublu faţă de anul precedent, când numărul acestora a fost de 5.858, a indicat Agenţia naţională taiwaneză pentru imigraţie.

Citeşte şi: Jeff Bezos PLEACĂ din funcţia de CEO la Amazon

Taiwanul – care are din 1949 un guvern independent – atrage de mai multă vreme locuitori din agitatul Hong Kong, teritoriu semiautonom din sudul Chinei, aflaţi în căutarea unui trai mai liniştit.

Recordul precedent, de 7506, a fost înregistrat în 2014, anul “Mişcării umbrelelor”, de contestare a tutelei chineze asupra fostei colonii britanice.

Hong Kongul a fost şi în 2019, timp de mai multe luni, scena unei ample mobilizări populare pentru a cere reforme democratice şi a denunţa ingerinţa Beijingului în afacerile interne, în pofida autonomiei de care ar trebui să se bucure.

În 2020, puterea de la Beijing a făcut demersuri pentru a-şi spori controlul asupra regiunii, impunând în Hong Kong o lege considerată draconică a securităţii naţionale, care a antrenat creşterea numărului de plecări în exil.

Preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen – “oaie neagră” a Beijingului – a promis că va susţine tabăra pro-democraţie din Hong Kong şi a creat, anul trecut, un biroul special pentru a se ocupa de hongkonghezii care vor să trăiască în Taiwan.

Vezi şi: ATAC cu exploziv artizanal împotriva unui deputat grec – VIDEO

Potrivit Liberty Times din Taiwan, numărul hongkonghezilor veniţi pe insulă ar fi fost probabil şi mai mare dacă nu ar fi fost restricţiile la frontiere impuse în 2020 pentru a combate pandemia cu noul coronavirus.

Pe de altă parte însă, Taiwanul nu acceptă niciun refugiat pe teritoriul său, pentru a nu determina un aflux masiv de persoane din China continentală. Locuitorii din Hong Kong pot cere însă să se mute pe insulă în virtutea altor mecanisme, mai ales prin intermediul vizelor de investiţii.

Tags: BeijingChinahong kongtaiwanTsai Ing-wen
Categorii: Știrile zilei